Vrachtwagenfabrikant MAN trekt vijandig overnamebod op Scania in

De Duitse vrachtwagenfabrikant MAN heeft een vijandig overnamebod van 10 miljard euro op zijn Zweedse concurrent Scania ingetrokken. Daarmee komt een voorlopig einde aan een maanden durende overnamestrijd die soapachtige trekjes begon aan te nemen.

Begin december had Scania zo genoeg van de avances van MAN dat de Zweden serieus overwogen op hun beurt het Duitse bedrijf over te nemen.

De grote verliezer van het overnamegevecht is MAN-bestuursvoorzitter Håkan Samuelsson. De Zweed, afkomstig van Scania, heeft het verzet bij zijn voormalige werkgever schromelijk onderschat. Want ook na maandenlange onderhandelingen lukte het hem niet om de partijen op één lijn te krijgen.

Het overnamegevecht tussen MAN en Scania was zeer gecompliceerd. Dat kwam voornamelijk door de positie van autofabrikant Volkswagen, dat zowel in MAN als Scania een belangrijk aandeel heeft. Het concern uit Wolfsburg heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het de eigen vrachtwagenactiviteiten graag zou samenvoegen met MAN en Scania. Maar met name de investeringsmaatschappij van de Zweedse familie Wallenberg, die een aandeel heeft van 30 procent in Scania, verzette zich tegen een overname door MAN.

Niettemin dringt Volkswagen alsnog aan op een samenwerking tussen de twee truckfabrikanten. Voormalig bestuursvoorzitter en voorzitter van de raad van commissarissen van VW, Ferdinand Piëch, zou deze onderhandelingen over „een vriendelijke alliantie” persoonlijk willen voeren.

VW maakt zelf geen echte trucks (wel busjes en bestelwagens), maar is al jaren geïnteresseerd in een samenwerking tussen alle partijen, die volgens Piëch grote synergievoordelen oplevert. Ook Scania staat positief tegenover dat idee.