Televisie Voorkeur

ARD-exclusiv brengt een reportage over de dierenpreparateur Frank Maniewski (foto) die jaarlijks zo’n vijfhonderd dieren opzet. Hij conserveert beren, antilopen en museumstukken, maar ook overleden huisdieren van particulieren zo natuurlijk mogelijk. ARD, 21.45-22.15u. ARD

actualiteiten

Netwerk. Onder meer een interview met de dochter Mélanie en zoon Lorenzo van Ingrid Betancourt die in februari 2002 ontvoerd werd door de guerrillagroep FARC (Revolutionaire Gewapende Strijdkrachten van Colombia). Hun moeder zette zich in voor een betere samenleving, streed tegen geweld en kwam op voor de armen. Zij reizen sinds 2002 de wereld over om aandacht te blijven vragen voor hun moeder en 3.000 andere Colombianen die zijn ontvoerd. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Onder meer reacties uit België over de bekentenis van wielrenner Johan Museeuw dat hij op het einde van zijn carrière doping heeft gebruikt. Verder aandacht voor de State of the Union van president Bush en de steun die hij vroeg voor zijn plan om 21.000 extra militairen naar Irak te sturen en een reportage uit Libanon waar de oppositie afziet van verdere acties tegen de regering van premier Siniora. Ned.2, 22.15-22.50u.

Documentaire

Should I really give up flying? Reportage over de invloed van luchtvaarttoerisme op het milieu en het klimaat. BBC2, 22.00-23.30u.

Abenteuer Wissen: Tatort Fürstengrab – Mit Hightech Raubgräbern auf der Spur. Grafroverij is een fenomeen dat bijna net zo oud is als de mensheid zelf. Door de globalisering en het internet heeft het illegale schatgraven zich ontwikkeld tot een wereldwijde organisatie met een miljardenomzet. Grafrovers gaan te werk met de modernste apparatuur en vernietigen zo de sporen van onze geschiedenis. ZDF, 22.15-22.45u.

Das Ende der Gemütlichkeit. Toen Luther in 1517 ageerde tegen het katholicisme en daarmee grondlegger van het protestantisme werd, kon hij de toestand van vandaag de dag niet bevroeden: de protestantse kerken in Duitsland lopen in hoog tempo leeg. ARD, 22.45-23.30u.

Sex in a cold climate. Documentaire waarop regisseur Peter Mullan zich baseerde voor zijn film The Magdalene sisters. De documentaire vertelt het verhaal van vier vrouwen die als meisjes terechtkwamen in de kloosters van de Orde van Magdalena. Een ontluisterend beeld van het katholicisme op zijn smalst, als een antiseksuele, vrouwonvriendelijke, onderdrukkende ideologie. (Zie ook Film van de dag.) België 2 (Canvas), 22.50-23.45u.

‘Wir haben doch nichts getan’ – Der Völkermord an den Sinti und Roma. Sinti en Roma werden door de nazi’s vervolgd en vermoord. Naar schatting vonden 500.000 Sinti en Roma uit Europa de dood. Welk lot deze minderheidsgroepen ondergingen, wordt aan de hand van zes getuigenissen geschetst. ARD, 23.30-0.15u.

praatprogramma

De wereld draait door. Regisseur Tim Oliehoek en acteur Mimoun Ouled Radi praten over de tweede serie van Shouf Shouf!. Verder flamencogitarist Eric Vaarzon Morel en culinair journalist Johannes van Dam. De laatste praat over zijn Engelstalig boekje Delicious Amsterdam met de beste restaurants. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Gasten zijn: Coach van het Nederlandse dames hockeyteam Marc Lammers en de Vlaamse minister van Mobiliteit Kathleen van den Bremt. Met de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet wordt teruggekeken op haar eerste maanden als voorzitter. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Dokusoap: De winkelwagen. Aflevering in de serie waarin Frans Bromet in de supermarkt in de winkelwagentjes van klanten kijkt. Deze keer gaat hij mee met de gepensioneerde Dick en kijkt in het wagentje van de alleenstaande Angelina. Ned.2, 19.25-19.55u.

Holiday 2007. Vakantiemagazine met vanavond o.a. een actief weekend in de bergen van Wales, en bezoeken aan Chili en de multiculturele smeltkroes Tokio. BBC1, 20.00-20.30u.

Top wild dives. Freediver Tanya Streeter duikt onder andere bij de Galapagoseilanden. Tijdens haar duiken ontmoet ze dolfijnen, walvissen en haaien. BBC2, 20.00-21.00u.

Timewatch: The killer wave of 1607. Volgens twee wetenschappers werd de vloedgolf die de graafschappen aan het Kanaal van Bristol in 1607 overspoelde niet veroorzaakt door een hevige storm, maar was het een tsunami. BBC2, 0.20-1.10u.

Kunst & muziek

Cinema.nl: IFFR 2007. Eerste aflevering van een dagelijkse rubriek vanaf het internationaal filmfestival in Rotterdam. Vanavond vertelt regisseur Werner Herzog over zijn nieuwe film, en openingsfilm, Rescue Dawn. Ned.2, 23.35-0.20u.

Klassiek: Anton Bruckner, symfonie nr.9. Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van Zweden speelt deze onvoltooide symfonie in het Amsterdamse Concertgebouw. In deze meeslepende symfonie heeft Bruckner geprobeerd zijn godsbeeld in muziek uit te drukken. Ned.2, 0.20-1.00u.

sport

De wedstrijden. Voorbeschouwing en vanaf 20.45 uur een rechtstreeks verslag van de bekerwedstrijd tussen Ajax en HFC Haarlem. Aansluitend samenvattingen van Sparta Rotterdam tegen RKC Waalwijk; FC Twente tegen NAC Breda en FC Utrecht tegen RBC Roosendaal. Tien, 20.30-23.40u.