Televisie Film van de dag

The Magdalene Sisters. Dit is het soort film dat je twee uur meesleept en je in je rechtvaardigheidsgevoel raakt. De vraag of het een goede film is, volgt dan meestal later. Regisseur Peter Mullan putte inspiratie voor het maken van zijn in 2002 in Venetië met een Gouden Leeuw onderscheiden film uit de Channel 4 documentaire Sex in a cold climate (wordt aansluitend uitgezonden). Hierin doen Ierse vrouwen verslag van belevenissen in kloosters waar zij dag in dag uit de was verzorgden. De personages in The Magdalene Sisters zijn gebaseerd op de getuigenissen van de vrouwen uit de documentaire. Ze zijn het slachtoffer van streng katholicisme en repressieve ideeën over de gevaren van de vrouwelijke seksualiteit. Aan de reden van hun gedwongen verblijf in de kloosters van de Magdalener Orde ontleent Mullans film zijn boosheid. Niet subtiel, wel aangrijpend. (Peter Mullan, 2002, GB/Ierland), België 2, 20.50-22.50u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg