Rechter dwingt Mittal niet tot verkoop Dofasco

Staalbedrijf Mittal Steel hoeft zijn Canadese dochter Dofasco nu niet te verkopen aan zijn Duitse concurrent ThyssenKrupp. Dit is het gevolg van de uitspraak van de president van de Rotterdamse rechtbank, gisteren in een kort geding dat was aangespannen door ThyssenKrupp. Het geschil is te ingewikkeld voor een kort geding, aldus de rechter. Hiermee is de kans dat Dofasco ooit eigendom wordt van ThyssenKrupp sterk afgenomen.

De aandelen Dofasco zijn formeel in handen van de Strategic Steel Stichting. ThyssenKrupp had geëist dat Mittal, dat zijn hoofdkantoor in Rotterdam heeft en daarom in die stad was gedaagd, actie zou ondernemen tegen de stichting om de aandelen te verkopen aan ThyssenKrupp. De stichting is vorig jaar opgericht door Arcelor, eigenaar van Dofasco, in een poging zich Mittal van het lijf te houden. De overname van Arcelor door Mittal kreeg toch zijn beslag in juni 2006. Mittal had afgesproken met ThyssenKrupp dat het Duitse bedrijf Dofasco mocht overnemen als Mittal Arcelor zou verkrijgen. Toen die overname gelukt was, weigerde de stichting echter de aandelen Dofasco los te laten.

Volgens de rechter is Arcelor op dit moment nog steeds een zelfstandige entiteit met een eigen directie. Daardoor heeft Mittal officieel slechts indirecte zeggenschap over Arcelor en kan Mittal de stichting dus niet dwingen de aandelen Dofasco af te staan. Arcelor was niet gedaagd door ThyssenKrupp. De mogelijkheid van Mittal om het bestuur van Arcelor te ontslaan en een nieuw bestuur te benoemen dat de stichting alsnog in kort geding dwingt tot het vrijgeven van de aandelen Dofasco, achtte de rechter niet voor de hand liggend.

ThyssenKrupp wil nu versneld gaan bouwen aan een staalwalserij in Noord-Amerika. Het bedrijf verkeert al een jaar in onzekerheid over grote investeringen omdat niet duidelijk is of het Dofasco zou kunnen kopen.

De Amerikaanse mededingingsautoriteiten hebben als voorwaarde aan de overname van Arcelor door Mittal gesteld dat Dofasco moet worden verkocht, omdat de combinatie Arcelor-Mittal anders een te dominante positie op de Amerikaanse staalmarkt heeft. Mittal verkoopt echter liever andere bedrijfsonderdelen dan Dofasco, omdat Dofasco beschikt over eigen mijnen en een sterke positie heeft in de Amerikaanse auto-industrie.