Rage voorbij? Maak een trui van scoubidoutouw

De flippo werd met uitsterven bedreigd.

Het ding is er nog steeds: als jurk en betaalmiddel.

Even leek het gedaan met speelgoed bij ongezond eten. Om overgewicht bij kinderen te lijf te gaan, wilde de Europese Unie dat de McDonald’s geen Happymeal meer zou verkopen, zouden de chocolade-eieren van Kinder het voortaan zonder surprise moeten doen, en zou Smiths dan wel Lays nooit meer flippo’s bij de chips mogen stoppen, zo meldden verschillende media in de herfst van vorig jaar.

Het voorstel, ingediend door de Groenen, werd op 27 november 2006 met ruime meerderheid afgekeurd door het Europees Parlement. „Wat we dan eigenlijk zouden zeggen is dat wij als Europarlementariërs beter weten dan de ouders hoe je je kinderen op moet voeden. Dat vind ik een verkeerd signaal”, aldus VVD-europarlementariër Jules Maaten.

Op Marktplaats.nl zijn nog altijd tienduizenden plastic plaatjes met stripfiguren te koop die in 1995 voor het eerst in de zakken chips van Smiths zaten en een enorme rage ontketenden. Voor een paar tientjes kun je complete series flippo’s kopen, uit nostalgie, of in de hoop dat deze alsnog in waarde stijgt. De flippo ontstond overigens al tachtig jaar eerder op Hawaï, waar de dop van het sapmerk POG een verzamelobject werd. Pog is ook nu nog de Engelse term voor flippo.

Maar ook met incomplete collecties kun je geld verdienen. Kunstenares Hinke Luiten uit Deventer kocht vorig jaar voor 2 euro zeshonderd flippo’s en maakte er een jurk van, die ze nu voor 175 euro per dag te huur aanbiedt, als deel van haar collectie van bijna honderd kledingstukken gemaakt van „recyclemateriaal dat er eigenlijk niet voor bedoeld is”, zoals floppydisks, bromfietsplaatjes of scoubidoutouwtjes. „Die touwtjes kreeg ik gratis van een winkel, die ze niet meer verkocht”, vertelt ze per telefoon.

Zoals scoubidou uit de gading raakte na geruchten over de giftige weekmakers die het zou bevatten, was het met de ergste flippo-hype gedaan toen een bejaarde Belgische vrouw begin 1996 in een flippo leek te zijn gestikt. De Belgische minister van Gezondheid riep op tot een verbod. Ook dat heeft het niet gehaald.

In 2003 besloot het Amerikaanse legeronderdeel AAFES dat goederentransport voor de Amerikaanse militairen van operatie Enduring Freedom en Iraqi Freedom verzorgde, de flippo (pog) in te voeren als betaalmiddel: ze zijn lichter en daarmee goedkoper per lucht te vervoeren dan metalen muntjes. De flippo’s zijn passend geïllustreerd met tanks, gevechtsvliegtuigen en Amerikaanse militairen in rust of in actie. Ook de AAFES-pog is een gewild verzamelobject, en op Ebay te koop.

Thalia Verkade

    • Thalia Verkade