Protesteren tegen premier Fouad Siniora

Protesteren tegen premier Fouad Siniora Beiroet. Duizenden aanhangers van de Libanese oppositie hebben gisteren geprotesteerd tegen de regering van premier Fouad Siniora. De demonstranten blokkeerden grote wegen in Beiroet en elders in het land met afval en brandende banden. Bij gevechten tussen voor- en tegenstanders vielen drie doden en meer dan honderd gewonden. De leden van de fundamentalistisch-shi’itische organisatie Hezbollah proberen de regering, die door het westen gesteund wordt, te dwingen op te stappen. Hezbollah en de christelijke partij van ex-premier Michel Aoun willen al twee maanden nieuwe verkiezingen af dwingen. In hun zienswijze zouden nieuwe verkiezingen leiden tot een regering van nationale eenheid met de facto veto- macht (een derde van de stemmen) voor hun vertegenwoordigers. Zo kan Hezbollah zijn ontwapening blokkeren. Premier Siniora wijst de oppositie-eis van de hand. Vertegenwoordigers van de anti-Syrische regering – de oppositie wordt als pro-Syrisch beschouwd – leverden scherpe kritiek op de oppositie. De christelijke leider Samir Geagea, een ex-militieleider en anti-Syrische havik, noemde de betogers „terroristen”. „Wat er gebeurt is een revolutie en een couppoging”, zei hij tegen de Arabische televisiezender Al-Jazeera. De onrust komt twee dagen voor een grote donorconferentie over Libanon in Parijs. Het doel was om vijf miljard dollar aan leningen en hulp in te zamelen om de Libanese economie weer op te bouwen na de Israëlische luchtaanvallen afgelopen zomer. Israël bestookte wekenlang Libanese bruggen, wegen en Hezbollah-wijken. Hezbollah hield daarbij stand en vuurde 4.000 katjoesja-raketten op het noorden van Israël af. (AP, Reuters) AFP Photo/Haitham Mussawi Lebanese soldiers try to prevent opposition supporters from breaking the siege to clash with pro-government supporters in Beirut, 23 January 2007. Five people were wounded by gunshots at dawn today as militants blocked roads across the country at the start of a one-day strike called by the opposition in its latest bid to topple the Western-backed government. Amid boosted security across the country, opposition militants blocked national highways in various regions and streets inside the capital as well as a main road leading to Beirut international airport. AFP PHOTO/HAITHAM MUSSAWI
Protesteren tegen premier Fouad Siniora Beiroet. Duizenden aanhangers van de Libanese oppositie hebben gisteren geprotesteerd tegen de regering van premier Fouad Siniora. De demonstranten blokkeerden grote wegen in Beiroet en elders in het land met afval en brandende banden. Bij gevechten tussen voor- en tegenstanders vielen drie doden en meer dan honderd gewonden. De leden van de fundamentalistisch-shi’itische organisatie Hezbollah proberen de regering, die door het westen gesteund wordt, te dwingen op te stappen. Hezbollah en de christelijke partij van ex-premier Michel Aoun willen al twee maanden nieuwe verkiezingen af dwingen. In hun zienswijze zouden nieuwe verkiezingen leiden tot een regering van nationale eenheid met de facto veto- macht (een derde van de stemmen) voor hun vertegenwoordigers. Zo kan Hezbollah zijn ontwapening blokkeren. Premier Siniora wijst de oppositie-eis van de hand. Vertegenwoordigers van de anti-Syrische regering – de oppositie wordt als pro-Syrisch beschouwd – leverden scherpe kritiek op de oppositie. De christelijke leider Samir Geagea, een ex-militieleider en anti-Syrische havik, noemde de betogers „terroristen”. „Wat er gebeurt is een revolutie en een couppoging”, zei hij tegen de Arabische televisiezender Al-Jazeera. De onrust komt twee dagen voor een grote donorconferentie over Libanon in Parijs. Het doel was om vijf miljard dollar aan leningen en hulp in te zamelen om de Libanese economie weer op te bouwen na de Israëlische luchtaanvallen afgelopen zomer. Israël bestookte wekenlang Libanese bruggen, wegen en Hezbollah-wijken. Hezbollah hield daarbij stand en vuurde 4.000 katjoesja-raketten op het noorden van Israël af. (AP, Reuters) AFP Photo/Haitham Mussawi Lebanese soldiers try to prevent opposition supporters from breaking the siege to clash with pro-government supporters in Beirut, 23 January 2007. Five people were wounded by gunshots at dawn today as militants blocked roads across the country at the start of a one-day strike called by the opposition in its latest bid to topple the Western-backed government. Amid boosted security across the country, opposition militants blocked national highways in various regions and streets inside the capital as well as a main road leading to Beirut international airport. AFP PHOTO/HAITHAM MUSSAWI AFP

Duizenden aanhangers van de Libanese oppositie hebben gisteren geprotesteerd tegen de regering van premier Fouad Siniora. De demonstranten blokkeerden grote wegen in Beiroet en elders in het land met afval en brandende banden. Bij gevechten tussen voor- en tegenstanders vielen drie doden en meer dan honderd gewonden.

De leden van de fundamentalistisch-shi’itische organisatie Hezbollah proberen de regering, die door het westen gesteund wordt, te dwingen op te stappen. Hezbollah en de christelijke partij van ex-premier Michel Aoun willen al twee maanden nieuwe verkiezingen af dwingen.

In hun zienswijze zouden nieuwe verkiezingen leiden tot een regering van nationale eenheid met de facto veto- macht (een derde van de stemmen) voor hun vertegenwoordigers. Zo kan Hezbollah zijn ontwapening blokkeren. Premier Siniora wijst de oppositie-eis van de hand.

Vertegenwoordigers van de anti-Syrische regering – de oppositie wordt als pro-Syrisch beschouwd – leverden scherpe kritiek op de oppositie. De christelijke leider Samir Geagea, een ex-militieleider en anti-Syrische havik, noemde de betogers „terroristen”. „Wat er gebeurt is een revolutie en een couppoging”, zei hij tegen de Arabische televisiezender Al-Jazeera.

De onrust komt twee dagen voor een grote donorconferentie over Libanon in Parijs. Het doel was om vijf miljard dollar aan leningen en hulp in te zamelen om de Libanese economie weer op te bouwen na de Israëlische luchtaanvallen afgelopen zomer.

Israël bestookte wekenlang Libanese bruggen, wegen en Hezbollah-wijken. Hezbollah hield daarbij stand en vuurde 4.000 katjoesja-raketten op het noorden van Israël af. (AP, Reuters)