President Israël nu echt vervolgd voor misbruik

De Israëlische president Moshe Katsav wordt strafrechterlijk vervolgd. Hij wordt ervan verdacht vier vrouwelijke medewerksters te hebben verkracht of dat te hebben geprobeerd. De Israëlische procureur-generaal bij de Hoge Raad Menachem Mazuz heeft daartoe besloten.

Voordat Mazuz de aanklachten formuleert, vindt er nog een besloten hoorzitting plaats. Katsav wil die hoorzitting gebruiken om Mazuz van zijn onschuld te overtuigen. „Dit is een ijskoude douche voor de president die wil doorvechten om zijn onschuld aan te tonen”, aldus zijn advocaat. De president zegt het slachtoffer te zijn van een politieke heksenjacht.

Maar de Israëlische media zeggen dat de president vandaag zijn aftreden zal aankondigen. Een groot aantal Knesset-leden riepen hem gisteravond op een einde te maken „aan een beschamend spektakel.”

Katsav, die als president immuniteit geniet, moet zijn afgetreden voordat de rechtszaak kan beginnen. Zijn ambtstermijn duurt nog tot juli van dit jaar, maar zijn positie is onhoudbaar als Mazuz hem daadwerkelijk aanklaagt. Politieke gevolgen heeft zijn aftreden niet, het presidentschap is een ceremoniële functie. Het maandenlange schandaal heeft wantrouwen van de Israëlische bevolking in de politieke leiding van het land vergroot.

Namens de vier vrouwen, die in de dossiers worden aangeduid als A1, A2, B en C, verklaarden hun advocaten dat het „een zeer moeilijke dag voor Israël is, maar een dag van licht voor de rechtsstaat”. De vrouwen, A, als eerste, kwamen afgelopen zomer met hun verhalen naar voren en werden aanvankelijk niet geloofd. Twee van hen werkten voor Katsav toen hij minister van Toerisme was in de regering-Netanyahu, de twee andere vrouwen werkten op het secretariaat van de president in Jeruzalem.

Of Katsav ook zal worden vervolgd wegens het illegaal laten afluisteren van de vrouwen, het aannemen van steekpenningen en het verlenen van gunsten is nog onzeker. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Israël dat een zittende president strafrechtelijk wordt aangeklaagd. In 2000 trad toenmalig president Weizman af omdat hij een gift van 300.000 dollar had geaccepteerd. Hij werd niet aangeklaagd.