Oscarnominaties

‘United ’93’, Paul Greengrass BECKY LONDON and TOM O?ROURKE as Jean and Donald Peterson comfort one another aboard United Airlines Flight 93 in the unflinching drama United 93 from writer/director/producer Paul Greengrass.
‘United ’93’, Paul Greengrass BECKY LONDON and TOM O?ROURKE as Jean and Donald Peterson comfort one another aboard United Airlines Flight 93 in the unflinching drama United 93 from writer/director/producer Paul Greengrass.

De belangrijkste nominaties voor de Oscars van de 79ste editie.

Beste film

Vier van de vijf films die dit jaar strijden om de belangrijkste Oscar, waren ook genomineerd voor de Golden Globes. Alleen zat Bobby daar nog bij in plaats van Little Children. Babel won de Globe.

Babel

The Departed

Letters From Iwo Jima

Little Miss Sunshine

The Queen

Beste regie

In deze categorie krijgen we een herhaling van de titanenstrijd tussen Clint Eastwood en Martin Scorsese, die in 2005 tegenover elkaar stonden met Million Dollar Baby en The Aviator. Eastwood won toen op alle fronten.

Clint Eastwood (Letters From Iwo Jima)

Stephen Frears (The Queen)

Paul Greengrass (United 93)

Alejandro G. Iñárritu (Babel)

Martin Scorsese (The Departed)

Beste acteur

Wint het Britse theater met Peter O'Toole het van het Amerikaanse sterrendom van Leonardo DiCaprio? Of is er waardering voor de metamorfose van Forest Whitaker als een levensgevaarlijke Idi Amin?

Leonardo DiCaprio (Blood Diamond)

Ryan Gosling (Half Nelson)

Peter O’Toole (Venus)

Will Smith (The Pursuit of Happyness)

Forest Whitaker (The Last King of Scotland)

Beste actrice

Hier geen verrassingen, of het moest zijn dat drie van de vijf genomineerden de vijftig ruim zijn gepasseerd. Helen Mirren won bij de Golden Globes.

Penelope Cruz (Volver)

Judi Dench, (Notes on a Scandal)

Helen Mirren (The Queen)

Meryl Streep (The Devil Wears Prada)

Kate Winslet (Little Children)

Beste niet-Engelstalige film

Geen Zwartboek dus in deze categorie. Er valt op de nominaties niet veel af te dingen. Er zitten geheide favorieten bij, zoals Das Leben der Anderen en Indigènes, maar ook een prikkelende filmfantasie als El Laberinto del Fauno van Guillermo del Toro.

Efter Brylluppet van Susanne Bier, Denemarken

Indigènes van Rachid Bouchareb, Algerije

El Laberinto del Fauno van Guillermo del Toro, Mexico

Das Leben der Anderen van Florian Henckel, Duitsland

Water van Deepa Mehta, Canada