‘Ook Polen wil afval gaan verbranden’

Afvalverwerker AVR neemt branchegenoot Van Gansewinkel over. De nieuwe combinatie zoekt internationale expansie, maar kan ook zelf worden opgeslokt.

Afvaldepot van Van Gansewinkel, dat is overgenomen door afvalbedrijf AVR. Foto Mark van der Zouw Afvaldepot van Van Gansewinkel, dat gisteren werd overgenomen door afvalbedrijf AVR. Foto Mark van der Zouw Eindhoven 17 November 2005 Van Gansewinkel. Integrale afvalbehandeling. Voor elke afvalsoort zijn specifieke inzamelmiddelen ter beschikking welke ook weer op specifieke wijze worden ingezameld. Accu's / Batterijen, Bedrijfsafval, bestrijdingsmiddelen, biorestoffen, bouw en sloopafval, fotografisch afval, glas, grond, hout, huishoudelijk afval, kunsstof, labaratoriumafval, klein gevaarlijk afval, lampen, medisch afval, overig gevaarlijk afval, zuren, vaste anorganische/ organische afvalstoffen, Rubber, vloeistoffen, vaten en wisseldrums, metaal, computers, chemische produkten, groothandel, detailhandel, dienstverlening, werkplaats, arbeid, reiniging, reinigen, schoonmaken. ©MARK VAN DER ZOUW Zouw, Mark van der;Hollandse Hoogte

Ruud Sondag heeft grote uitbreidingsplannen. Sondag, bestuursvoorzitter van Van Gansewinkel, wordt deze zomer de topman van de nieuwe afvalcombinatie AVR-Van Gansewinkel. Hij wil het afvalbedrijf, nu al het grootste in de Benelux, tot een „toonaangevend Europees afvaldienstverlener” maken.

Het nieuwe concern is het resultaat van de aankoop eerder deze week van Van Gansewinkel door twee buitenlandse investeringsmaatschappijen voor een bedrag tussen de 700 en 900 miljoen euro. Zij hadden begin vorig jaar AVR gekocht voor 1,4 miljard euro.

Het nieuwe AVR heeft een omzet van rond de 1,1 miljard euro. Daarmee laat de afvalcombinatie het Britse Shanks (omzet 0,8 miljard euro) achter zich, maar blijft het klein vergeleken met het Franse Sita (omzet 5 miljard euro).

Dankzij de kapitaalkrachtige investeringsmaatschappijen KKR en CVC kan AVR blijven doorgroeien. Dat is ook de strategie van het bedrijf. KKR zegt de „Europese positie te willen versterken” en CVC zegt „verdere groei te willen realiseren”.

Zeven vragen aan Sondag over zijn groeiplannen.

Wat is de strategie achter verdere groei van het concern?

„Onze klanten vragen erom. Bedrijven besteden de zorg om hun afval aan ons uit. Zij opereren steeds meer op Europees niveau, en vragen hetzelfde aan ons.”

Vormt het vrijgeven van de handel in afval binnen de EU een impuls?

„Brussel loopt achter de feiten aan. Ze willen al jaren liberalisering, maar het komt er nu pas van. Onze Europese ambities hebben meer te maken met de wensen van klanten dan met het opengooien van de grenzen voor de handel in afval.”

Hoe gaat AVR Europa veroveren?

„Afvalverbranding in Oost-Europa wordt een groeimarkt. Daar wordt nu al het afval gestort. Een land als Polen, waar Van Gansewinkel groot is in afvalinzameling, zal ook met wetgeving komen om het storten te beperken. Zij gaan het voorbeeld van Nederland en Duitsland volgen. AVR heeft de kennis voor het neerzetten van verbrandingscentrales. Dat wordt big business, dankzij het combineren van afvalinzameling en afvalverbranding. We groeien nu al als kool in Oost-Europa. De kleine bedrijfjes zijn nu op. Dankzij onze kapitaalkrachtige aandeelhouders kunnen we daar grote overnames gaan doen.”

Wat heeft dat te maken met integrale afvalzorg voor internationaal opererende bedrijven?

„Die groeistrategie zit vooral achter onze activiteiten in West-Europa. Daar zien we ruimte voor overnames van familiebedrijven of bedrijven die nu nog in overheidshanden zijn.”

Hoe lang kunt u voor uw groeiplannen leunen op de investeringsmaatschappijen KKR en CVC?

„Zij gaan hun aandelen op termijn natuurlijk verkopen. Een mogelijke exitstrategie is een beursgang. Maar het kan ook dat we worden opgeslokt door een groot Europees afvalbedrijf dat nog geen goede positie in de Benelux heeft. Ook zij zijn op jacht. Dat hebben we wel gemerkt bij de overnamestrijd om Van Gansewinkel.”

Wat betekent de integratie van AVR en Van Gansewinkel voor de medewerkers van het nieuwe bedrijf?

„De inzamelingsactiviteiten van Van Gansewinkel en de afvalverbranding van AVR vullen elkaar goed aan. Maar er zit wel enige overlap. Die schat ik in op 20 procent van de activiteiten. Daar moeten we naar gaan kijken. Maar we hebben nu al een tekort aan chauffeurs en beladers. Bovendien hebben we 700 uitzendkrachten rondlopen. Ik verwacht daarom niet dat integratie veel banen gaat kosten. Daarnaast wil ik het familiegevoel van Van Gansewinkel overbrengen op het hele bedrijf. De leiding is zeer betrokken bij de medewerkers. Van Gansewinkel is niet voor niets twee keer uitgeroepen tot leukste werkgever van Nederland.”

AVR neemt Van Gansewinkel over, en u wordt de nieuwe topman, hoe heeft u dat geregeld?

„Ik geef al tien jaar leiding aan Van Gansewinkel, waarvan de eerste vijf jaar samen met oprichter Leo van Gansewinkel. Ik ben jong [44 jaar, Daan den Ouden, de huidige topman van AVR, is 56, red.] en ik heb er veel zin in. Het is een prachtig vak om afvalboer te zijn.”

    • Ben Vollaard