O gewoon, praktisch

Zalm zet het ‘kopietje paspoort’ in de wet. Met deze maatregel hoopt de net-nog-minister de discussie rondom de massale opslag van persoonsgegevens door Nederlandse banken de nek om te draaien. Waar de maatregel geen einde aan maakt, is het rondzingen van de vraag: waarom is de opslag eigenlijk nodig? Nu Zalm in de wet gaat zetten dat banken een digitale kopie van het paspoort van hun klanten mogen opslaan, is één ding duidelijk: tot nu toe stond het niet in de wet. Een aantal banken protesteerde vorig jaar nog tegen de maatregel: zij gingen hun trouwe klanten toch niet lastig vallen? Dat werd door de minister de kop ingedrukt. Op internet gonst nog burgerprotest, maar met het zegel van Zalm lijkt de strijd verloren.

De bank heeft dus niet alleen uw foto, maar ook uw toekomstige, multifunctionele Burger Service Nummer in bezit: in een uitstekende, digitale kwaliteit. Waarom het moet? „Wegens de internationale maatregelen tegen terrorisme en witwassen”, zegt de regering. En waarom zo? „O gewoon, praktisch”, zeggen de banken. De Postbank wil niet toelichten hoe de digitale databank beveiligd wordt. „Uiteraard gaan wij zeer zorgvuldig om met uw persoongegevens”, meldt men schriftelijk.

Hackers van de wereld sidderen bij deze woorden. Het argument dat terroristen en witwassers maar al te graag een databank met digitale persoonsbewijzen tot hun beschikking hebben, wordt weggehoond. „Zeur toch niet zo, je vertrouwt ze toch ook je geld toe”, snauwt een voorlichter van De Nederlandsche Bank. U wordt niet vertrouwd, maar u moet wel vertrouwen.

In de VS en Groot-Brittannië staat identiteitsdiefstal hoog op de politieke agenda. De BBC zendt regelmatig gruweldocumentaires uit, waaronder het verhaal van een vrouw en haar criminele dubbelgangster – die haar gang kon gaan met gestolen persoonsgegevens. Het slachtoffer was jaren van haar leven kwijt om de autoriteiten ervan te overtuigen dat zij onschuldig was. Laten we hopen dat Nederlandse banken hun personeel net zo goed screenen als hun klanten.

Merel Boers

Merel Boers (26) is freelance journalist en historicus.

    • Merel Boers