Notariaat: vrije markt werkt matig

De invoering van marktwerking in het notariaat is mislukt. Dat zegt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) naar aanleiding van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder deze week.

Volgens de KNB zijn de doelen van de marktwerkingsoperatie – lagere tarieven en meer notarissen – niet gehaald. Het CBS stelt echter dat de prijzen van notarissen sinds 2003 vrijwel continu dalen, en dat dit vooral komt door een daling van tarieven in de onroerendgoedpraktijk. Die zijn sinds 2003 met 8 procent gedaald.

De notarissen erkennen dat, maar wijzen erop dat de tarieven in de familiepraktijk (het opstellen van bijvoorbeeld testamenten en huwelijkse voorwaarden) met 12 procent zijn gestegen. Ook prijzen in de ondernemingsrechtspraktijk stegen, met 9 procent. De reden dat de prijzen gemiddeld toch daalden, is dat de onroerendgoedtransacties een groter aandeel vormen van de notarispraktijk als geheel.

De KNB wijt de prijsstijgingen in de familiepraktijk eraan dat notariskantoren de familiepraktijk niet meer kunnen ‘subsidiëren’ met inkomsten uit de onroerendgoedpraktijk.