Niet de inbreker van Watergate

Het stak de gisteren overleden oud-CIA-agent Howard Hunt tot op hoge leeftijd dat hij in de VS vooral herinnerd werd door het Watergate-schandaal.

E. Howard Hunt in 1982 Foto AP ** FILE ** E. Howard Hunt appears on ABC-TV's "Good Morning America" in New York City in this Jan. 7, 1982 file photo. Hunt, who helped organize the Watergate break-in that led to the greatest scandal in American political history and the downfall of Richard Nixon's presidency, died Tuesday, Jan 23, 2007. He was 88. (AP Photo/David Pickoff)
E. Howard Hunt in 1982 Foto AP ** FILE ** E. Howard Hunt appears on ABC-TV's "Good Morning America" in New York City in this Jan. 7, 1982 file photo. Hunt, who helped organize the Watergate break-in that led to the greatest scandal in American political history and the downfall of Richard Nixon's presidency, died Tuesday, Jan 23, 2007. He was 88. (AP Photo/David Pickoff) Associated Press

„Ik zal altijd bekend blijven staan als de inbreker van Watergate, ook al ben ik nooit in het verdomde gebouw geweest”, klaagde E. Howard Hunt, die gisteren op 88-jarige leeftijd is overleden, in 1997 nog tegenover The Miami Herald. Die frustratie van de oud-CIA-agent is begrijpelijk: naast zijn betrokkenheid bij de inbraak in het Democratische hoofdkwartier in augustus 1972 heeft hij vele andere ‘verdiensten’ op zijn naam staan.

Zo was hij in 1961 betrokken bij de Varkensbaai-invasie, een door de CIA opgezette actie om rechtse ballingen uit Cuba het Fidel Castro te laten verjagen. De actie mislukte jammerlijk, onder meer omdat president Kennedy geen luchtsteun gaf. Teleurgesteld verliet Hunt in 1970 de dienst.

Hunt leerde tijdens de invasie wel de vier mannen kennen die hij later zou rekruteren voor de kraak in het Watergate. Zij moesten als clandestiene ‘loodgieters’ proberen politieke geheimen te achterhalen over de Democratische kandidaat McGovern, ten gunste van president Nixon. Wegens het verdoezelen van de inbraak trad Nixon in 1974 af. Hunt ging voor 33 maanden de cel in. Na het uitzitten van zijn straf ging hij schrijven, vooral spionagethrillers.

Niet alle geheime operaties waar Hunt bij betrokken was, faalden. Sinds hij in 1949 na een militaire carrière bij de CIA kwam, zat hij onder meer in Japan en Uruguay. Hij had een succesrol bij de omverwerping van de president van Guatemala, Jacobo Arbenz. Deze democratisch gekozen socialistische president werd in 1954 door een door de CIA bewapend en getraind rebellenleger verdreven.

Vanwege Hunts bemoeienis met Cuba beschuldigde een journalist hem in 1981 van betrokkenheid bij de moord op Kennedy. Hunt won aanvankelijk een rechtszaak wegens smaad, maar verloor het beroep en later bleven de beschuldigingen terugkeren. De titel van zijn in maart te verschijnen memoires (American Spy: My Secret History in the CIA, Watergate, and Beyond) suggereert dat hij over deze en andere zaken postuum helderheid verschaft.