Net-niet retro is beter live

cd rock The Hold Steady: Boys And Girls In America Vagrant/PIAS ***--

cd rock

The Hold Steady: Boys And Girls In America

Vagrant/PIAS

***--

www.theholdsteady.com geeft een verhelderend kijkje in de keuken van de Amerikaanse rockgroep The Hold Steady. Zoals een ansichtkaart met ‘Greetings from Asbury Park’, precies dezelfde van de gelijknamige Bruce Springsteen-elpee. Klik erop en er verschijnen foto’s van een optreden in de Stone Pony, de club waar Springsteen en Southside Johnny & The Asbury Jukes in de jaren zeventig furore maakten. Met al die weggevertjes van hun inspiratiebronnen zijn ze nog net geen retro-act.

Ze komen uit Minneapolis en ook de postpunk van stadgenoten The Replacements klinkt door in goudeerlijke barroomrock met een ruig randje. Wat hen boven het gemiddelde uittilt is de poëtische inborst van zanger Craig Finn, een ijverig student van de prille Springsteen die in zijn flinke lappen tekst verhalen vertelt over jong zijn in Amerika en vluchten uit de realiteit, totdat de motor het opgeeft. The Hold Steady’s derde album Boys And Girls In America is een verdienstelijke rockplaat, maar niets nieuws onder de zon. Live schijnen ze sensationeel te zijn.

Jan Vollaard

Concert: 10 februari in Paradiso, Amsterdam.

    • Jan Vollaard