Museeuw doet langverwachte dopingbekentenis

Museeuw gisteravond. Foto AFP Former cyclist Belgian Johan Museeuw gives a press conference, 23 January 2007 in Kortrijk, in which he admitted to have used doping products during his cycling years. AFP PHOTO BELGA PHOTO KURT DESPLENTER AFP

Rotterdam, 24 jan. - Oud-wereldkampioen en klassiekerkoning Johan Museeuw heeft gisteren toegegeven aan het eind van zijn wielercarrière doping te hebben gebruikt. De 41-jarige Belg diende direct zijn ontslag in als pr-medewerker van Quickstep. Deze Belgische ploeg ligt onder vuur nadat directeur Patrick Lefevere is beschuldigd van het aanzetten tot dopegebruik.

Lefevere ontkent alle beschuldigingen, maar de bekentenis van Museeuw – sinds beginjaren negentig de meest succesvolle renner in eendaagse wedstrijden – zet zijn positie verder onder druk. Op een persconferentie zei de man die onder meer drie keer Parijs-Roubaix en driemaal de Ronde van Vlaanderen won dat hij „het sportieve spel niet eerlijk heeft gespeeld. Ik wilde mijn loopbaan in schoonheid afsluiten. Daarom deed ik dingen die niet konden”.

Museeuw wordt al sinds 2003 door de Belgische justitie verdacht van dopegebruik. Binnenkort komt hij voor de rechter. Een centrale rol speelt veearts José Landuyt die coureurs zou hebben bevoorraad met epo. Naast Museeuw staan nog zes renners terecht.

Lefevere ontkent de betrokkenheid bij doping, zoals die gisteren en vandaag in de krant Het Laatste Nieuws naar buiten is gebracht. De 51-jarige directeur van Quickstep, waarin onder anderen Tom Boonen en de Nederlanders Bram Tankink en Steven de Jong rijden, geeft alleen eigen gebruik als renner toe. „Ik heb als prof zeven, acht keer amfetamines gebruikt en mijn lijf verdroeg het niet.”

Door acht voornamelijk anonieme bronnen wordt Lefevere, die als voorzitter van de AIGCP alle ProTourploegen vertegenwoordigt, beschuldigd van een actief dopingbeleid. Volgens Het Laatste Nieuws koopt Quickstep dopingcontroleurs om. Volgens een anonieme coureur uit die ploeg kunnen renners daarom op feestjes ongestoord drugs gebruiken. „Lefevere en [teamarts] Van Mol zijn op de hoogte van deze praktijken en verdienen er zelfs geld aan”, aldus de coureur vanochtend.

Alleen de aan lager wal geraakte oud-renner Luc Capelle en koersorganisator Roland Coolsaet (Driedaagse van De Panne) worden als bronnen in de artikelen bij naam genoemd. Lefevere reageerde furieus op de aantijgingen. „Dit zijn zonder meer lasterpraktijken waarop zeker een rechtszaak volgt. Ik ga me niet zomaar ten onrechte laten beschuldigingen van dopinggebruik en drugshandel.”

Dat hij verslaafd zou zijn geweest en zelfs in een afkickcentrum zou zijn beland, spreekt de Belgische wielerbaas tegen. Lefevere vierde als manager van Mapei en Quickstep grote successen met renners als Museeuw en Boonen. De getuigen die Lefevere aanvallen, spreken over een periode van dertig jaar waarin hij zich constant zou hebben ingelaten met doping. Een van de klokkenluiders zou een Italiaanse oud-ploegarts zijn.

Museeuw stopte in april 2004 met wielrennen. Een half jaar eerder werd bekend dat hij verboden middelen zou hebben afgenomen van Landuyt. Gerechtelijke stukken met sms-verkeer tussen Museeuw en de veearts lekten uit. Alles wees er op dat Museeuw de bloeddopingmiddelen epo en aranesp had gebruikt. Tot gisteren ontkende hij, maar al jaren geloofde bijna niemand ‘de Leeuw van Vlaanderen’. Als ex-renner werd hij in 2004 geschorst; twee jaar mocht hij geen leidinggevende functie bekleden. Quickstep maakte hem pr-man, en Museeuw reed vips rond bij wedstrijden.