Ministerie laat weer usb-stick slingeren

Den Haag. De Nederlandse ambassade in de Poolse hoofdstad Warschau is een usb-stick met deels gevoelige informatie kwijtgeraakt. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) in Den Haag gisteren bevestigd. Volgens de woordvoerder bevat de stick, die in handen is van de redactie van de Volkskrant, geen staats- of ander officieel gerubriceerde geheime informatie. Intern onderzoek op BZ zou inmiddels hebben duidelijk gemaakt wie de stick heeft laten rondslingeren. Het incident is voor het ministerie aanleiding de werknemers van BZ er nogmaals op te wijzen, dat grote voorzichtigheid met usb-sticks moet worden betracht. De gevoelige informatie op de stick behelst - voor zover bekend - de toegangscodes tot een privé-huis van een diplomaat in Warschau, en de identiteit van de beveiligers die vorig jaar in Warschau premier Balkenende hebben begeleid. Het is, voor zover bekend, voor het eerst dat het ministerie van Buitenlandse Zaken in het nieuws komt met een usb-stick. De afgelopen jaren is bij herhaling het ministerie van Defensie in opspraak gekomen door rondslingerende usb-sticks, waarop enkele malen ook militaire geheimen, bijvoorbeeld over de Nederlandse basis in het Afghaanse Tarin Kowt, stond.