Leonardo DiCaprio is laat met aanklacht

De film Blood Diamond die vanaf morgen in de bioscopen is te zien, is uiterst kritisch over de diamantindustrie. Maar die benadrukt juist het goede dat de diamanten Afrika hebben gebracht.

Sheka Kamara duikt naar diamanten in Sierra Leone. Met zijn zuurstoffles blijft hij twee uur onder water. Foto Kadir van Lohuizen © Kadir Van Lohuizen / Agence VU DIAMOND MATTERS - 2004 Sheka Kamara (18 years-old), Sierra Leone 'I am a diamond diver since one year here in the Sewa river. I stay two hours under water at a depth of 10 metres. It is cold, the air comes from a compressor.' (book selection) N¡12084 Diamond Matters, Van de mijnen naar de jetset. serie en boek van Kadir van Lohuizen over de diamantindustrie en zijn misstanden. Hollandse Hoogte
Sheka Kamara duikt naar diamanten in Sierra Leone. Met zijn zuurstoffles blijft hij twee uur onder water. Foto Kadir van Lohuizen © Kadir Van Lohuizen / Agence VU DIAMOND MATTERS - 2004 Sheka Kamara (18 years-old), Sierra Leone 'I am a diamond diver since one year here in the Sewa river. I stay two hours under water at a depth of 10 metres. It is cold, the air comes from a compressor.' (book selection) N¡12084 Diamond Matters, Van de mijnen naar de jetset. serie en boek van Kadir van Lohuizen over de diamantindustrie en zijn misstanden. Hollandse Hoogte Hollandse Hoogte

JOHANNESBURG, 24 JAN. - In het zwaar bewaakte kantoorpand van het South African Diamond Centre, in het centrum van Johannesburg, is niemand in paniek. De diamantairs, keppeltje op het achterhoofd, springen even gehaast als altijd de trappen op. En binnen, achter het kogelvrije glas en de stalen deuren, kijken de slijpers en schavers even geconcentreerd naar hun stenen, als iedere andere dag van de week.

De film Blood Diamond is hier in Zuid-Afrika, net als in Nederland vanaf morgen, in alle grote bioscopen te zien. Maar de voorzitter van de Wereldfederatie van Diamantbeurzen Ernie Blom straalt van genoegen. „Geweldige film. Vooral het Zuid-Afrikaanse accent van DiCaprio. En mooi dat we nu eindelijk kunnen vertellen hoeveel goeds diamanten Afrika hebben gebracht.”

Blom is Meneer Diamant. Hij is door de collega’s in de industrie aangewezen om de schade van de film zo beperkt mogelijk te houden. Wie Blood Diamond al gezien heeft, zou nog wel eens twee keer na kunnen denken voor hij voor zijn partner een groeidiamantje koopt. Leonardo DiCaprio speelt een meedogenloze huurling die op het hoogtepunt van de burgeroorlog in Sierra Leone jaagt op diamanten. In deze industrie worden handen afgehakt, diamantgravers geëxecuteerd, kinderen tot moordmachines gemaakt. Diamanten druipen van het bloed. Dat is de boodschap. Maar Blom haalt zijn schouders op. Allemaal fictie. „Het is een historische film. Die oorlog in Sierra Leone is al lang afgelopen. Toen maakten conflictdiamanten nog 4 procent uit van de wereldwijde diamanthandel. Tegenwoordig minder dan een halve procent.”

Hollywood is inderdaad wat laat. Blood Diamond komt bijna zeven jaar nadat de diamantindustrie in het Zuid-Afrikaanse mijnstadje Kimberley strenge afspraken maakte om de handel in conflictdiamanten tegen te gaan. Dit Kimberley-proces eist dat iedere lading diamanten vergezeld gaat van een certificaat waarop het land van herkomst staat. Diamanten uit gebieden waar oorlog wordt gevoerd mogen niet langer. Goedgekeurde diamanten worden in verzegelde plastic zakken de wereld overgevlogen. Eenenzeventig landen werken nu volgens dit mechanisme.

De bedenkers van het Kimberley-proces, actiegroepen én handelaren, hebben sinds 2000 het tij mee gehad. De oorlog in Sierra Leone is gestaakt, net als in Liberia. In diamantrijk Angola vechten ze sinds 2002 niet meer na de dood van rebellenleider, en diamantgrossier, Jonas Savimbi. En zelfs in altijd onrustig Congo zwijgen momenteel de machinegeweren.

Alleen in Ivoorkust sluimert nog een oorlog die wordt gefinancierd met diamanten. Volgens een VN-rapport van afgelopen oktober is Ghana doorvoerhaven geworden van die conflictdiamanten. Die handel is 9 tot 23 miljoen dollar waard. „Daarom doen we er alles aan om te voorkomen dat diamanten uit Ivoorkust hier terecht komen”, zegt Blom. Ivoorkust en Ghana staan op de zwarte lijst.

Het Kimberley-proces bleek een zegen voor de diamantindustrie. Een consumentenboycot werd afgewend. De industrie deed aan zelfreiniging. Een betere pr-stunt was niet denkbaar. De film Blood Diamond haalt daarom oude wonden open. In de film valt geregeld de naam van het Zuid-Afrikaanse bedrijf Van de Kaap. Dat is een niet mis te verstane knipoog naar diamantgigant De Beers, dat meer dan 60 procent van de handel in ruwe diamanten in handen heeft. Woordvoerder Tom Tweedy is not amused als hem om commentaar op de film gevraagd wordt. „De Beers was niet aanwezig in Sierra Leone toen daar de oorlog woedde.”

De Beers is wel de motor achter een publiciteitscampagne die in elkaar werd gezet voor de première van Blood Diamond in de Verenigde Staten, waar ruim de helft van alle gepolijste diamanten terecht komt. Er werd een website geopend. En er verschenen grote advertenties in kranten. Diamanten zijn wel goed voor Afrika. Kijk maar naar Botswana en Namibië. De scholen, de banen, de aids-bestrijding.

De actieve campagnes van de industrie hebben actiegroepen de wind uit de zeilen genomen. „We zijn bezorgd dat het Kimberley proces niet waterdicht genoeg is”, zeggen ze bij Global Witness in Londen. „Er zijn misschien bijna geen conflictdiamanten meer, maar diamanten worden nog altijd in slechte arbeidsomstandigheden gewonnen”, zegt Kirsten Hund van de campagne tegen conflictdiamanten Fatal Transactions. Kinderarbeid. De mishandeling van illegale diamantgravers, zoals in Lunda Norte, de diamantprovincie in Angola. Zimbabwe haalde de afgelopen weken ineens de voorpagina’s. In dat land behoort illegale diamantgraverij tot de overlevingskunst van een volk dat met meer dan 1000 procent inflatie moet leven. „Het zijn nog steeds diamanten waar bloed aan kleeft.”

Diamanten zijn wat dat betreft niet bloederiger dan goud, koper, platina of olie. De campagne tegen bloedbenzine moet nog verzonnen worden. De film Blood Gold ook. Maar campagnes en films draaien om contrasten. En welk beeld wint het van de diamantgraver in de modderpoel van Afrika naast de opgedirkte dames in de winkels van Cartier?

Recensie: pagina 9

    • Bram Vermeulen