Jachnia pile

Vandaag een Bulgaars recept voor een stoofschotel van kip en groenten, vrij naar een recept van Elizabeth Luard uit European peasant cookery. De vracht uien en knoflook die erin gaat is exemplarisch voor bijna alle gerechten uit de Bulgaarse keuken. Wie liever geen vlees eet, laat de kip weg en serveert de gestoofde groente met brood, zwarte olijven en een stuk Turkse schapenkaas. Mét kip heb je een behoorlijk uit de kluiten gewassen stoofpan nodig.

1 fatsoenlijke kip

500 g lenteuitjes

1 bol knoflook

3 aubergines

1 blik gepelde tomaten

6 eetlepels olijfolie

150 ml droge rode wijn

blaadjes van 4 takjes tijm

1 greepje verse munt, fijngehakt

1 greepje platte peterselie, fijngehakt

Hak de kip in 12 stukken of, als ‘ie erg groot is, nog wat kleiner. Je kunt ook aan de poelier vragen of hij dit voor je wil doen. Snijd de worteltjes en eventueel de lelijke groene toppen van de lente-uitjes weg en snijd de uitjes in stukjes van ongeveer 3 centimeter. Kneus de knoflooktenen, pel ze en hak ze tamelijk grof. Snijd de aubergines in dobbelstenen.

Verhit twee eetlepels olijfolie in de stoofpan, leg de stukken kip erin en bak ze rondom bruin. Het kan zijn dat je dit in twee etappes moet doen, omdat de stukken niet allemaal tegelijk op de bodem van je pan passen. Schep de kip uit de pan en zet apart. Doe het lente-uitje en de knoflook in de pan, draai het vuur op middelhoog en fruit tot de uitjes zacht en licht gekarameliseerd zijn, maar nog niet bruin. Schep ui en knoflook uit de pan en zet eveneens apart.

Draai het vuur weer hoog, schenk opnieuw 2 eetlepels olie in de pan en bak hierin de helft van de aubergineblokjes lichtbruin. Bestrooi ze tijdens het bakken met zout. Schep uit de pan en houd apart. Schenk de laatste olie in de pan en bak de rest van de aubergine.

Schenk de wijn in de pan en voeg de gepelde tomaten, de rest van de aubergine, het ui-knoflookmengsel, de tijm en de kip toe. Bestrooi met zout en versgemalen peper en breng het geheel aan de kook. Zodra de inhoud van de pan flink borrelt, leg je er een deksel op, draai je het vuur laag en kijk je er een uur niet meer naar om.

Voeg na een uur de munt en peterselie toe en laat deze vijf minuten meestoven. Proef en maak het gerecht zo nodig verder op smaak met zout en peper. Je kunt er rijst bij serveren of brood. Dat laatste vind ik het lekkerst omdat je daarmee het stoofvocht tot de laatste druppel kunt opdeppen. Probeer er een stevige rode Bulgaarse wijn bij te scoren, bijvoorbeeld via www.bulgaarsewijnen.com.

Janneke Vreugdenhil

Welke Bulgaarse of Roemeense gerechten kook jij? Vertel erover op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil