It’s not easy being green

Na een paar keer ga je zelf thuis testen doen: ben ik wel groen genoeg? Llinke Soep kan immers zomaar Froukje Jansen op je afsturen die vraagt: „Heb je nog een lekker biologisch koffietje?” Een lekker biologisch koffietje, hebben we ergens een lekker biologisch koffietje – nee, nergens. „Maar”, hoor je jezelf in gedachten tegen Froukje zeggen, „ik heb wel biologische boter en melk en groenten en…” ,,Ik zie daar een droger”, zegt Froukje koel. Je ziet dat enge rode stempel van onverantwoord energiegebruik al op het televisiescherm verschijnen dus wijs je bijna gillend op het droogrek dat je tegenwoordig heel veel gebruikt, bijna altijd eigenlijk, die droger, ach, weet je Froukje, die stáát er gewoon nog, van vroeger … Llinke soep is een leuk programma, waar allerlei kleine praktische tests en onderzoekjes gedaan worden naar milieu(on)vriendelijk gedrag. Gisteren was er een elektrische brommer die veel minder CO2 uitstoot gaf, maar de testjongens zeiden eerlijk dat ze hem niet wilden, want sáái dat dat ding was. Jammer voor de goede bedoelingen. En Heineken blijkt enorm goed op te letten dat ze alles recyclen wat er maar te recyclen valt. Alleen verbouwen ze geen biologisch graan. Gulpener bier wel, dat wil zeggen, voor hun Limburgse Land-bier. Verder niet. Dat weten we dan maar weer.

Dat het niet meevalt om netjes en eerlijk en biologisch te zijn was vlak daarvoor al gebleken bij de Keuringsdienst van Waarde waarin de onvolprezen Tony Chocolonely, alias Teun van de Keuken in Ghana was om te kijken hoe de cacao die hij gebruikt voor zijn ‘slaafvrije’ chocolade geproduceerd wordt. Hij koopt zijn cacao van de Kuapa Kokoo Society die een Fair Trade keurmerk heeft wat betekent: geen slaven en een eerlijke prijs voor de boeren. Nu wordt de cacaoprijs in Ghana vastgesteld door de regering, dus die staat vast. Maar van Fair Trade moet een bonus uitgekeerd worden per zak cacao. Dat blijkt nogal eens mis te gaan, de boeren hebben al een paar jaar geen bonus meer gezien. Bovendien krijgt een boer alleen een bonus als hij lid wordt van Kuapa Kokoo. De lidmaatschapskaart kost meer dan de bonus voor twee zakken cacao. En meer dan twee zakken produceren de meeste boeren niet. Het overgrote deel van de leveranciers van Kuapa Kokoo is helemaal geen lid en wordt dus op geen enkele manier gecontroleerd. De leden trouwens evenmin kregen we de indruk. Op het hoofdkantoor van Kuapa Kokoo maken ze de boeren die beweren geen bonussen te hebben gekregen ijskoud voor leugenaars uit: „Alle informatie moet van ons komen. Anders is het niet juist.” Daar zitten we dan met ons goeie gedrag. Hoe nu Froukje?

Eens goed opgelet hoe Claudia de Breij De wereld draait door presenteert, het programma waarvan iedereen altijd maar doet alsof het uitsluitend van Matthijs van Nieuwkerk is. Waar ligt dat nu aan? Zou Van Nieuwkerk meer uit Ellen ten Damme hebben weten te halen, de zangeres die geen zin afmaakt en net als De Breij zelf vooral ‘heel erg’ zegt? Vraag: „Jij bent nu heel erg aan het repeteren.” Ten Damme over het Brecht/Weill repertoire: „Ja, nee, deze liederen dat is een beetje acteerzingen, dat je niet alleen wèèh, wèèh.” Aha.

De Breij bestond het om aan het eind van het gesprek terloops te vragen: „En je bent weer helemaal uitgechemood enzo?”

Leuke conversatievraag. Nog een kankertje gehad?

Ze maakte wel iets goed door een werkelijk stomvervelende Prem Radhakishun hoeps! een glas water in zijn gezicht te gooien. Als ze behoorlijk leert praten kan het nog wel wat worden.

Reageer op deze column via www.nrc.nl/ogen

    • Marjoleine de Vos