‘Internetdokter’ jaar geschorst

Het medisch tuchtcollege in Amsterdam heeft een ‘internetdokter’ voor een jaar geschorst als arts.

Via de site Dokteronline.com bestelde een depressieve vrouw vorig jaar de pijnstiller Depronal, die de arts haar, via dezelfde site, had voorgeschreven. De vrouw pleegde met de medicijnen zelfmoord. Daarop diende de inspectie voor de gezondheidszorg een klacht in bij het medisch tuchtcollege. Een jaar eerder had de inspectie Dokteronline al gevraagd de site te sluiten.

Volgens het tuchtcollege heeft de man, die oprichter, mede-eigenaar en enige arts is van Dokteronline, zeer onzorgvuldig gehandeld. Een arts mag zonder behandelrelatie of zonder inzage in het dossier geen medicijnen voorschrijven aan een patiënt

De vragenlijst die de arts hanteerde alvorens recepten uit te schrijven, is volgens het tuchtcollege volstrekt onvoldoende. Op de vraag: heeft u psychische problemen? antwoordde de vrouw ontkennend. Volgens de arts is het hem niet aan te rekenen als patiënten hem valse informatie verschaffen. Het tuchtcollege vindt dat artsen zoveel mogelijk data moeten controleren voor ze een recept uitschrijven voor middelen met sterke werking.

De internetdokter is opgeleid tot basisarts. Volgens het tuchtcollege bleek uit zijn verweer op de zitting zijn gebrek aan kennis van de werking van medicijnen. Zo zou Depronal door huisartsen nauwelijks meer worden voorgeschreven, omdat het een bekend suïcidemiddel is en vaak door harddrugsverslaafden wordt gebruikt als aanvulling.