Goed bedoeld, niet goed

Blood Diamond. Regie: Edward Zwick. Met: Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly, Djimon Hounsou. In: 79 bioscopen.

Als een journaliste vraagt waar Danny Archer vandaan komt, antwoordt hij: Rhodesië. Heet dat niet tegenwoordig Zimbabwe, glimlacht ze.

Danny Archer (Oscar-genomineerde hoofdrol van Leonardo DiCaprio) verlangt terug naar grote koloniale rijken die ongestraft de natuurlijke rijkdommen uit de derde wereld konden plukken. Nu is dat wat lastiger. De Afrikaanse bevolking gebruikt bijvoorbeeld de opbrengst van de verkoop van diamanten om burgeroorlogen te bekostigen.

En omdat er de door de Europese Gemeenschap opgestelde regel geldt dat diamanten uit concliftgebieden niet zomaar verhandeld mogen worden, omdat je zo de aanschaf van wapentuig faciliteert, rest Danny niets anders dan diamanten te smokkelen naar een land waar geen oorlog heerst, om ze van daaruit voor veel geld te verkopen aan de diamantindustrie in Antwerpen en Londen.

Blood Diamond is een film met het hart op de juiste plaats: hij laat zien wat er voor gruwelijks gebeurde in Sierra Leone in de jaren negentig, waar stammen elkaar afslachten om greep te krijgen op de diamanthandel.

De film thematiseert de handel in zogenaamde conflictdiamanten, omdat wij in het Westen graag fonkelende ringen dragen, wordt de prijs van diamanten opgedreven en wordt er nog meer gemoord. Hij laat de hele schimmige handel zien, van smokkelaar tot decadente handelaar. Hij laat de uitbuiting zien van mensen die door rebellen tot slaven zijn gemaakt en in armetierige omstandigheden tot hun knieen in riviertjes staan en de hele dag zoeken naar de begeerde stenen.

Toch is Blood Diamond geen goede film. Hij volgt te veel het ‘Casablanca’-model: cynische man smelt door liefde voor mooie vrouw, wordt idealistisch en kiest uiteindelijk voor de goede zaak. Archer wordt verliefd op de Amerikaanse journaliste Maddy, die onversaagd door de jungle van Sierra banjert, met de knoopjes van haar bloesje tot aan haar navel open. Dat is tekenend: erg geloofwaardig is het allemaal niet wat er gebeurt. De goede bedoelingen worden er flink door gesmoord.

    • André Waardenburg