Gamen als een VOC’er

In Anno 1701 en Europa Universalis III speel je voor ontdekkingsreiziger.

Het eerste spel duurt een weekend, met de andere game ben je dagen zoet.

Eindeloze opties voor urenlang spelen met Europa Universalis III.

Zou Jan Peter Balkenende wel eens computergames spelen? Als dat zo is, dan moet hij zeker de onlangs verschenen spellen Anno 1701 en Europa Universalis III aanschaffen. Deze games kun je namelijk alleen maar winnen als je beschikt over een keiharde, ondernemende en avontuurlijke instelling: zeg maar een ‘VOC-mentaliteit’.

In beide spellen gaat het om het koloniseren van maagdelijk onontgonnen land, zodat met de rijkdom die dat oplevert het vaderland verfraaid kan worden. Daarbij moeten uiteraard af en toe wat inheemsen en concurrenten uit de weg worden geruimd.

Afgezien van dit basisprincipe lijken beide spellen niet veel op elkaar. In Anno 1701 wordt je gedropt op een eiland met een fictieve naam, waarna je dit stuk land en de omgeving moet ontsluiten. In Europa Universalis III mag je een echt bestaand Europees land uitkiezen dat je in drie eeuwen naar de wereldheerschappij moet brengen. Het beginjaar van de game is 1453, dus Nederland bestaat nog niet. Wie met ‘Nederland’ de Oost en West wil veroveren, kan ervoor kiezen met het aartsbisdom Utrecht of het hertogdom Gelre te spelen. Holland zucht nog onder de laars van de hertog van Bourgondië.

Ook in de gameplay verschillen Anno 1701 en Europa Universalis sterk van elkaar. Anno 1701 lijkt op een stedenbouwspel als SimCity. Als je wilt dat je stad groeit en een rijker soort bewoners aantrekt, moet je ervoor zorgen dat je voldoende luxe goederen als chocola, tabak, alcohol en juwelen tot je beschikking hebt. Deze stoffen zijn niet allemaal op je eigen eiland te vinden. In de zee om je nederzetting liggen echter voldoende eilanden waarop kostbare materialen te vinden zijn. Het is zaak om met je schepen een uitgekiend aan- en afvoerschema in elkaar te draaien.

Ook in Europa Universalis III moet de gamer aan micromanagement doen, zij het van een heel andere soort. Het land waarover je de scepter zwaait, moet op tientallen verschillende manieren vooruit geholpen worden. Je kunt handelaren sturen naar buurlanden, huwelijken en bondgenootschappen aangaan met andere koningshuizen, ontdekkingsreizigers op pad sturen, kolonisten laten uitvaren om het ontdekte land te ontginnen en oorlogen voeren met concurrenten. Daarnaast moet je je economie in de gaten houden, nieuwe technologieën onderzoeken en religieuze spanningen binnen de perken houden.

Europa Universalis III is een real time strategy spel, maar gelukkig is er een pauzefunctie ingebouwd, want soms moet je tientallen zaken tegelijk in de gaten houden. Wie Rome: Total War en Medieval: II Total War best pittige games vond, zal na een paar uur met Europa Universalis III ontdekken dat dit spel vele malen dieper gaat. Grafisch is het een stuk minder dan de Total War serie, vooral de veldslagen zijn veel minder fraai en spannend, maar voor wie eens écht wil nadenken tijdens een game is er niets beters te koop dan Europa Universalis III.

Uiteraard is dit soort spellen niet voor iedereen weggelegd. Veel mensen hebben wel zin in een game die een weekendje plezier oplevert, maar niet in een spel dat gedurende weken om je tijd en aandacht vraagt.

Als Balkenende na een dag formeren zijn VOC-kwaliteiten wil testen met een game die er grafisch fraai uitziet, redelijk wat uitdaging biedt, maar niet te lang duurt, kiest hij dus voor Anno 1701. Wil hij alvast gaan oefenen voor zijn volgende premierschap, dan is Europa Universalis III het beste spel. Dat betekent wel dat mevrouw Balkenende haar man de komende dagen nog minder vaak met het eten aan tafel zal hebben.

Anno 1701. Deep Silver. 44,95 euro.Europa Universalis III. Paradox Interactive. 49,99 euro.

    • Bart Funnekotter