Fuck you zeggen is kennelijk normaal

Een 30-jarige inwoner van Almere is maandag vrijgesproken van belediging van een ambtenaar in functie. Tegen een agent had de man „fuck you” geroepen. Niet erg aardig, oordeelde de politierechter in Lelystad, maar géén belediging. „Zo’n oordeel draagt bij aan de verhuftering van de maatschappij”, reageert Cees den Bakker, woordvoerder van het Nederlands Politie Instituut.

In 1995 spande de politie slechts acht zaken aan wegens belediging, tegenwoordig gebeurt dat honderden malen per jaar. Wat is er veranderd?

„We pikken het niet meer. Toen ik in 1975 bij de politie kwam, werd me geleerd vriendelijk te blijven glimlachen als je pet van je hoofd werd geslagen. Iemand bekeuren wegens belediging werd als onprofessioneel beschouwd. Moet kunnen, een uitvloeisel van de vrije jaren zestig.”

In het ‘Algemeen Politieblad’ schreef hoogleraar strafrecht Ybo Buruma dat de politie zich te veel met flutzaken als belediging bezighoudt.

„Een agent moet iets kunnen hebben. Maar wij hoeven het niet te pikken als iemand ‘fuck you’ tegen onszegt, of als we bijvoorbeeld voor ‘homo’ worden uitgescholden. U moest eens weten wat parkeercontroleurs en andere gezagsdragers in bekeuringssituaties dagelijks voor grofheden naar hun hoofd krijgen. Met het Openbaar Ministerie hebben we een paar jaar terug afgesproken dat we de ergste verwensingen aanpakken.”

De politierechter in Almelo sprak onlangs ook al een man vrij die zijn middelvinger had opgestoken tegen een agent. Dat helpt niet.

„Jammer genoeg oordelen rechters niet overal hetzelfde. Zulke uitspraken dragen bij aan het ondermijnen van het bevoegde gezag. Zo’n uitspraak is ook een signaal dat fuck you kennelijk normaal is.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens