Filmtips voor leuke mensen

,,Als je niks hebt, ben je niets waard´´, zingen de Bolivianen. ,,Je bent immers wat je copacabana1.jpghebt. Zo is het leven.´´ Het lied en de bijpassende danspassen zijn te zien in de documentaire Copacabana van de Argentijnse regisseur Martín Rejtman. Het is een mooi gefilmd portret van de Boliviaanse gemeenschap in Argentinië en bevat vooral opnames van het jaarlijkse heiligenfeest ter ere van Onze Lieve Vrouwe van Copacabana. Het is leuk om de Bolivianen zo vrolijk te zien feesten. Want doorgaans is hun leven behoorlijk miserabel.

In Argentinië worden duizenden Bolivianen als slaven geëxploiteerd. De vrouwen werken zich te pletter in Middeleeuwse naaiateliers. Daar maken ze vlotte kleding die voor een veelvoud van de prijs die de Bolivianen ervoor betaald krijgen, worden verkocht in al die snelle boetiekjes in Palermo. De mannen staan op de steigers en werken zich een rugverzakking als bouwvakker. Maar klagen hoor je ze niet. Geen vriendelijker mens dan de Boliviaan.

Copacabana is drie keer te zien op het Rotterdamse filmfestival dat vavavond opent met een andere Argentijnse film,  La Antena van Esteban Sapir. Er zijn de komende tien dagen trouwens ontzettend veel Latijns Amerikaanse films te bekijken in Rotterdam. Dus haast U naar de kassa. Want wat is er mooier dan nu het buiten gemeen winters begint te waaien binnen lekker warm naar exotische films te kijken?

Voor de Argentijnen zal het straks nog een hele klus worden in eigen land de nationale films te zien die nu in Rotterdam draaien. Want er worden hier wel veel films gemaakt, de distributie deugt niet, volgens docent Jorge La Ferla van de Nationale Filmuniversiteit in Buenos Aires.

,,In de jaren negentig is in dit land alles geprivatiseerd. Cultuurbeleid bestaat haast niet meer. In Buenos Aires waren ongeveer dertig filmhuizen waar je de meer kunstzinnige films kon bekijken. Nu zitten in vrijwel al die gebouwen evangelische tempels of bingohallen.´´

 

 

    • Marcel Haenen