Electric Cinema

De Amsterdamse Film Coop bestond tussen 1969 en 1974, waarna het aan botsende ego’s en ruzies over de te volgen koers uit elkaar viel. De Coop was een typisch product van de jaren zestig: leven en werken in een commune en op idealistische basis werden in het land exerimentele films vertoond, die door de leden van de Coop waren gemaakt, onder wie Mattijn Seip, Niko Paape en Jos Schoffelen. Ook het werk van buitenlandse filmmakers zoals Kurt Kren en Malcolm Le Grice werd er gedraaid. De vertoningen werden georganiseerd door Electric Cinema, die werd gerund door filmmaakster Barbara Meter.

Het filmfestival Rotterdam heeft nu een drietal programma’s van de Electric Cinema gereconstrueerd en gegroepeerd. Na ruim dertig jaar krijgt een nieuw publiek dus weer de kans om te ervaren hoe bijzonder de experimentele scene uit die jaren was, in veelal gerestaureerde kopieën. AW

Electric Cineme ReDux: op 27 jan.