Courgette- waaier

4 kleine courgettes1 zak / circa 80 gram gemengde slablaadjes (baby leaves)2 knoflooktenen200 g fruits de mer/zeevruchten cocktail8 eetl. extra vergine olijfolie3 eetl. citroensap of witte wijnazijn6 ansjovisfilets (uit blik)of4 kleine courgettes4 eetl. ajvar (uit een pot)250 ml zure room50 g gepelde, ongezouten walnoten

Eerlijk is eerlijk, een courgette smaakt naar bijna niets. Hoe groter de courgette hoe minder smaak. Gelukkig neemt de courgette de smaak van andere dingen op. Koop voor de volgende twee recepten, voor voorgerechten voor vier personen, kleine, stevige courgettes. Het vruchtvlees van grote courgettes, die zaadjes bevatten die je niet wilt eten, is vaak sponsachtig. Voor beide gerechten worden courgettes heel kort in iets gezouten water geblancheerd.

Recept 1: snijd met een scherp mes de ongeschilde courgettes tot ongeveer 2 centimeter van de steelaanzet in de lengte in dunne plakken. Leg de courgettes ongeveer 1 minuut in het kokende water. Schep ze voorzichtig met een schuimspaan uit het water in een vergiet. Spoel ze met koud water af om het kookproces te stoppen en laat ze goed uitlekken. Maak de vinaigrette: wrijf in een kom de uitgelekte ansjovisfilets tot pulp. Voeg de olijfolie, het citroensap en de uitgeperste knoflooktenen toe en roer door elkaar. Verdeel de slablaadjes over 4 borden en besprenkel ze met een beetje vinaigrette. Leg op elk bord een courgette en spreid de plakjes uit tot een waaier. Verdeel de uitgelekte fruits de mer over de salade. Besprenkel waaier en vis met vinaigrette. Fruits de mer, gare schaal- en schelpdieren, zijn kant-en-klaar te koop in de supermarkt, bij de viswinkel en op de markt.

Recept 2: Snijd en blancheer de courgettes volgens het eerste recept. Hak de walnoten tot grove kruimels. Roer de zure room en ajvar door elkaar. Ajvar is een mengsel van geroosterde rode paprika en aubergine. Spreid dit mengsel uit tot een dunne laag die het midden van de borden bedekt. Leg de courgette er als een waaier bovenop. Bestrooi het gerecht met de verkruimelde noten. Eet bij dit gerecht warm Turks brood of stokbrood.

Anne Scheepmaker

Morgen: tajine van konijn met ras el hanout

    • Anne Scheepmaker