‘Christenen zouden bozer moeten zijn’

Zijn grappen over moslims bezorgden cabaretier Ewout Jansen een doodsbedreiging door een moskeebezoeker. „Mensen ontzien de islam en dat vind ik verkeerd.”

Rotterdam, 24 Jan - Cabaretier Ewout Jansen van cabaretduo Ewout & Etienne is afgelopen weekend met de dood bedreigd. Volgens het Amsterdamse universiteitsblad Folia gebeurde dit door een woordvoerder van de Assoena moskee in Amsterdam. De moskee en de gemeente Amsterdam ontkennen dat een woordvoerder deze uitspraken zou hebben gedaan. Het zou gaan om een bezoeker van de moskee. In zijn shows maakt Jansen (23), tevens rechtenstudent aan de Universiteit van Amsterdam, grappen over de islam en moslims. Ewout & Etienne wonnen in 2004 de publieksprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival. Hij speelt regelmatig op middelbare scholen.

Wat was de aanleiding voor de doodsbedreiging?

„Een journalist van het Amsterdamse universiteitsblad Folia heeft een afspraak gemaakt met de Assoena moskee in Amsterdam. Ze wilden een reactie op eerdere bedreigingen tijdens voorstellingen die ik op scholen speel. De Folia-redacteur heeft de grappen over moslims uit mijn show laten vertalen aan de imam. Het is echt niet zo raar dat ze dan boos worden. Dat moet je gewoon niet doen.”

Ben je erg geschrokken?

„Ja, ik ben niet zo heel vaak bedreigd en zeker niet door een woordvoerder van een moskee. Op middelbare scholen staan er na de show wel eens twee of drie jongens van Marokkaanse afkomst op die zeggen dat ze me in elkaar willen slaan, maar daar ben ik niet zo bang van. In Utrecht moest de politie één keer een man afvoeren toen hij het podium bestormde, dat was echt eng.”

Waar gaan je moslimgrappen over?

„Dat geiten neuken moeilijk is voor mensen die lang zijn. En ik maak grappen over Van Gogh. Ik vind ze niet zo hard. Eigenlijk zouden christenen bozer moeten zijn. De show heet Onze Vader en ik speel de broer van Jezus. Er worden meer beledigende grappen over het christendom gemaakt.”

Waar trek je de grens?

„Er is geen grens. Mensen proberen de islam te ontzien en dat vind ik verkeerd. Als iets grappig is, moet je dat gewoon zeggen. Het christendom is zo vaak op de hak genomen. Kijk maar naar Wim Sonneveld die frater Fernantius nadeed. Een imam Fernantius, dat durft niemand. Ik vind dat je zulke grapjes moet kunnen maken.”

Hebben je grappen ook een maatschappelijke boodschap?

„Ik bedenk grappen nooit vanuit maatschappelijk idealisme, maar het is wel goed dat er meer aandacht komt voor de extreme reacties op de show.”

Klopt het dat je de zoon bent van arabist Hans Jansen?

Dat klopt, maar hij wil hier niks mee te maken hebben.”

    • Marjolein van Diggelen