Brandweer mag actie doorzetten

Amsterdamse brandweerlieden mogen voorlopig doorgaan met acties voor een kortere werkweek. De gemeente verloor vandaag een kort geding, waarin zij directe opschorting eiste van de zondagsdiensten die de brandweer sinds vorige week draait. De motivering van de uitspraak volgt nog.

Bron van het conflict is een uitspraak van het Europese Hof van Justitie uit 2003 over de wachtdiensten van bijvoorbeeld artsen, brandweermannen en verplegers, die ze deels slapend doorbrengen. Het Hof bepaalde dat al die uren volledig meetellen als werk bij het vaststellen van de maximaal toelaatbare arbeidstijd van 48 uur. Brandweermannen hebben nu diensten van gemiddeld 54 uur per week. Brandweermannen eisen dat de gemeenten hun roosters aanpassen, zonder verlies van inkomen. Daarom draaien ze in protest zondagdiensten. Dat houdt in dat er geen controles op brandveiligheid plaatshebben en er niet wordt geoefend en gesport.

De Amsterdamse brandweerlieden volgen het voorbeeld van hun Rotterdamse collega’s die op 13 november vorig jaar een 48-urige werkweek afdwongen. Ook de korpsen van Haarlem, Haarlemmermeer, Almere en Maastricht zijn overgegaan op zondagsdiensten. Amstelveen volgt dit weekeinde.