Bod op Shell Canada hoog genoeg

Wordt Shell in Canada financieel uitgekleed? De Brits-Nederlandse oliereus heeft zijn bod op de 22 procent van Shell Canada die nog niet in zijn bezit is, verhoogd tot 8,7 miljard Canadese dollar (5,7 miljard euro). Dat is een premie van bijna 40 procent bovenop de aandelenkoers van vóór de aankondiging in oktober van de voorgenomen uitkoop van de minderheidsaandeelhouders. Toch willen die aandeelhouders nóg meer, maar zij zouden wel eens van een koude kermis kunnen thuiskomen.

Het is makkelijk te begrijpen waarom zij denken dat Shell wanhopig is om tot een transactie te komen. In 2005 wist Shell slechts 67 procent van de verkochte hoeveelheid olie en gas weer aan te vullen met nieuwe voorraden, tegen 95 procent bij BP. Bovendien verloor het concern volgens Bank of America in één klap 5 procent van zijn reserves, ofwel zo’n 500 miljoen vaten olie, toen Rusland het vorige maand dwong een groot deel van de olievelden bij Sachalin te verkopen. Het toevoegen van de reserves van Shell Canada, ter grootte van 236 miljoen vaten olie, is dus van cruciaal belang.

Om die reden zetten hedgefondsen en institutionele beleggers in Canada nu hun hakken in het zand. Jarislowsky Fraser uit Montréal, dat 17 procent van de uitstaande aandelen van Shell Canada in handen heeft, zegt dat het bedrijf 60 Canadese dollar (39 euro) per aandeel waard is, ook al zinspeelt de belegger erop de stukken voor een koers van rond de 55 Canadese dollar te willen verkopen. Als Jarislowsky Fraser eenderde van de overige minderheidsaandeelhouders ervan kan overtuigen om de poot stijf te houden, zal het bod van Shell zeker mislukken.

Maar Shell hoeft niet per se nu al over de brug te komen. De exploitatie van zijn Canadese bezit is duur. Een groot deel van de olie zit in teerzanden en het kost meer dan 60 Amerikaanse dollar per vat om die daaraan te onttrekken. Volgens zakenbank UBS zal Shell bij een olieprijs onder 55 Amerikaanse dollar (zoals nu) waarde vernietigen als het concern meer dan 45 Canadese dollar (29 euro) per aandeel betaalt voor zijn dochter. Beleggers die het onderste uit de kan willen, moeten dat zorgvuldig afwegen tegen de vermeende wanhoop van Shell een transactie te bewerkstelligen.

Cyrus Sanati

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Cyrus Sanati