Bijbanen van betekenis

Het bedrijfsleven is nog steeds overwegend blank.

Nu de arbeidsmarkt krapper wordt, willen bedrijven meer allochtonen aantrekken.

Student-recruiter Fahd El Habti: „Ik wil niet anders worden behandeld omdat ik allochtoon ben.” Foto Bas Czerwinski 23-01-2007, ROTTERDAM. FAHD EL HABTI GEEFT INTRODUCTE OVER ECONOMETRIE. FOTO BAS CZERWINSKI
Student-recruiter Fahd El Habti: „Ik wil niet anders worden behandeld omdat ik allochtoon ben.” Foto Bas Czerwinski 23-01-2007, ROTTERDAM. FAHD EL HABTI GEEFT INTRODUCTE OVER ECONOMETRIE. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

„Wanneer je meer verschillende mensen in dienst hebt, kom je simpelweg op betere ideeën”, zegt Hatim Chebti, diversity recruitment specialist bij ABN Amro. Dat heeft niets van doen met politieke correctheid, meent hij. Allochtonen brengen nu eenmaal iets extra’s mee. Dat is belangrijk wanneer je vernieuwend wil zijn, en ABN Amro wil innoveren, zegt Chebti. Daarbij komt: één op de acht ondernemers is allochtoon en ABN Amro wortelt in het bedrijfsleven. „Met een allochtone accountmanager bedien je die markt een stuk beter.”

Chebti is een Marokkaan die Marokkanen moet werven. „Onze afdeling moet een omgeving creëren waar iedereen, ongeacht leeftijd, cultuur, religie, waardepatroon of geaardheid zichzelf kan zijn, zodat iedereen optimaal kan presteren”, zegt hij.

Als recruiter staat hij op beurzen en banenmarkten, en geeft hij sollicitatietrainingen. Volgens hem schort het allochtonen aan sollicitatievaardigheden. Chebti: „Als ik bijvoorbeeld vertel dat de bank waarde hecht aan nevenactiviteiten, dan zie je dat ze aantekeningen maken en elkaar aanstoten met ‘dat heb jij toch ook gedaan?’ Maar dat staat dan niet op hun curriculum vitae. Terwijl het voor autochtonen echt voor zichzelf spreekt om dat wel te doen.”

Ook verlopen sollicitatiegesprekken met allochtonen soms moeizaam. „De meeste allochtone studenten vormen de eerste generatie academici. Thuis wordt nauwelijks over studie en carrière gepraat. Ook daardoor komen zij vaak slechter voorbereid op gesprek.”

Een gebrek aan sollicitatievaardigheden zou hun niet te zwaar moeten worden aangerekend, vindt Chebti: „Wij zoeken geen professionele sollicitanten, maar professionele medewerkers.”

Onzin, zegt Fahd El Habti (23), student econometrie en besliskunde in Rotterdam. „Als je het harde leven ingaat, word je nu eenmaal keihard beoordeeld, ook op je sollicitatievaardigheden. Chebti zoekt verzachtende omstandigheden. Maar ik wil niet anders worden behandeld omdat ik een allochtoon ben.”

El Habti is student-recruiter voor wervings- en selectiebureau Ebbinge & Company. Hij is geboren in Marokko, heeft goede cijfers, en heeft een bestuursfunctie gehad binnen de allochtone studentenvereniging Eurabia in Rotterdam. Via zijn vriendenkring zoekt hij geschikte kandidaten voor Ebbinge, die bemiddelt voor de top van het bedrijfsleven en de advocatuur. Ebbinge heeft meer dan honderd studenten geselecteerd als student-recruiter. De gedachte: veelbelovende studenten omringen zich met vrienden van hetzelfde kaliber. Zo werft Ebbinge goede kandidaten voor zijn opdrachtgevers.

In zijn vriendenkring wordt hij gezien als rolmodel, zegt El Habti. Hij legt uit waarom de meeste allochtonen geen nevenactiviteiten hebben. „Daar hebben ze geen tijd voor, omdat ze een veel belangrijkere rol spelen binnen de familie dan autochtone Nederlanders. Daarbij kosten nevenactiviteiten tijd en geld, en de meeste allochtonen worden over het algemeen minder financieel gesteund door hun ouders. Daarom kiezen zij eerder voor een baantje dan voor een commissie in een studentenvereniging. Ik adviseer hun: ga geen vakken vullen bij Albert Heijn, maar zoek een vakantiebaan die dichter bij je studie ligt.”

Volgens Chebti van ABN Amro moeten allochtone sollicitanten ook leren op een andere manier naar hun curriculum vitae te kijken. „Als je jarenlang in een shoarmazaak hebt gewerkt, kan dat relevant zijn. Het hangt er maar net vanaf of je alleen hebt staan grillen, of dat je verantwoordelijk was voor de bedrijfsvoering.”

Zelfs een simpel studentenbaantje kan goed staan op je cv weet Willemijn Arends, hoofd werving en opleiding van advocatenkantoor Nauta Dutilh. Ze geeft het voorbeeld van een student rechten die lang als schoonmaker had gewerkt. „Zijn bijbaantje was inhoudelijk niet interessant, maar het getuigde wel van doorzettingsvermogen. Hij had goede cijfers, en werkte aan een interessante scriptie. Deze jongen heeft een heel goede stage gelopen.”

Nauta Dutilh heeft in 2006 vier, en in 2005 vijf allochtonen aangenomen als advocaat. „Dat is ongeveer 10 procent van het totaal aantal aangenomen sollicitanten”, zegt Arends. „Niet slecht, voor zo’n blank bolwerk.” Nauta wordt hierin niet gedreven door hoogstaande idealen. „Onze cliënten vragen, wanneer wij ons kantoor presenteren: ‘wat doe je aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, hoeveel allochtonen heb je in dienst?’ En allochtone medewerkers kunnen heel waardevol zijn voor de acquisitie. Als Turkije lid wordt van de Europese Unie, kunnen Turkse collega’s een belangrijke rol spelen.”

Nauta Dutilh heeft geen allochtone recruiters. Arends: „Blanker en blonder dan onze recruiters vind je ze niet. Wij zetten gewoon een andere bril op – zonder de norm te verlagen. Daarvoor hoef je niet zelf allochtoon te zijn.”

    • Vera Spaans