Berispte Van Gaal stapt uit vakbond

Louis van Gaal stapt uit de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV). Dat deelde de coach van voetbalclub AZ gisteravond mee na de met 5-0 gewonnen bekerwedstrijd tegen MVV.

Van Gaal nam zijn beslissing omdat hij het niet eens is met de berisping die hij onlangs kreeg. De CBV berispte hem wegens kritische uitlatingen aan het adres van bondscoach Marco van Basten in Sportweek. In een brief vroeg de vakbond Van Gaal zijn excuses aan te bieden aan de trainer van het Nederlands elftal. Van Gaal weigert dat. „Ik heb met respect een analyse gegeven over het functioneren van de bondscoach.”

De trainer van AZ noemde het verzoek om excuses onbegrijpelijk. „Ik geef al jaren analyses over Oranje op SBS 6. Daar heeft nog nooit iemand iets over gezegd. De eerste tien dagen na het verschijnen van het interview in Sportweek reageerde niemand. De situatie veranderde opeens tijdens de informele persbijeenkomst van de KNVB”, lichtte Van Gaal zijn besluit verder toe. „Daar heeft Van Basten een doordachte actie uitgevoerd door een laag bij de grondse aanval op de persoon Van Gaal te openen. Dat deed hij in aanwezigheid van zijn vrienden van de media. Ik heb een sterk vermoeden dat hij is gesouffleerd.”

Van Gaal vindt dat hij niet langer CBV-lid kan blijven. „De erecode is opgesteld om collegiaal en respectvol met elkaar om te gaan. Niet om elkaar monddood te maken. Blijkbaar heb ik een andere interpretatie van deze regel dan de CBV. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed.” (ANP)