Bedrijven VS bepleiten strengere milieuregels

Topbestuurders van tien grote Amerikaanse concerns willen dat president Bush regels instelt om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De tien hebben samen met vier milieuorganisaties een brief gestuurd aan Bush. Daarin stellen zij dat vrijwillige uitstootbeperkingen niet werken. „Er moet een verplichting zijn, zodat er geen twijfel kan bestaan over wat we doen”, zei Jim Rogers, bestuursvoorzitter van energiebedrijf Duke Energy.

„De wetenschap is duidelijk over de opwarming van de aarde. We moeten dan ook nu wat doen”, aldus Rogers op een persconferentie in Washington. Ook de topmannen van aluminiumproducent Alcoa, BP America (olie), chemieconcern Dupont, Caterpillar (bulldozers) en industrieconglomeraat General Electric ondertekenden de brief.

De oproep kwam aan de vooravond van de State of the Union, de jaarlijkse toespraak van de president voor het Congres. Volgens de Amerikaanse media zou Bush geen beperkingen van de uitstoot van broeikasgassen aankondigen in de toespraak, die hij vannacht zou houden. Wel zou de president een oproep doen voor een forse uitbreiding van het gebruik van de biobrandstof ethanol.

De oproep van de concerns is opmerkelijk. De VS zijn de grootste energieverbruiker ter wereld, maar het land heeft regelgeving over de uitstoot van broeikasgassen tot nu toe steeds tegengehouden. Zo heeft de Amerikaanse regering geweigerd het Kyoto-verdrag voor klimaatbeheersing te ondertekenen.

De brief van de Amerikaanse zakenmannen volgt een maand nadat een groep Nederlandse topbestuurders een soortgelijke oproep had gedaan. Deze open brief aan de politiek van medio december werd onder meer ondertekend door bestuurders van Shell Nederland en Rabobank.