3 redenen om thuis te blijven

Kan zijn tong niet uitsteken Kan zijn tong niet uitsteken Het grootste lexicon van nutteloze feiten Hein Meijers en Simon Rozendaal, adviesprijs 12,50 euro.

The Magdalene Sisters

België 2, 20.50-22.50u.

Dit is het soort film dat je twee uur meesleept, raakt in je rechtvaardigheidsgevoel en boosheid oproept. De vraag of het ook een goede film is, volgt dan meestal (veel) later. Regisseur Peter Mullan putte inspiratie voor het maken van zijn in 2002 in Venetië met een Gouden Leeuw onderscheiden film uit de Channel 4 documentaire Sex in a Cold Climate. Hierin doen Ierse vrouwen verslag van belevenissen in kloosters waar zij dag in dag uit de was verzorgden. De personages in The Magdalene Sisters zijn gebaseerd op de getuigenissen van de vrouwen uit de documentaire. Ze zijn het slachtoffer van de combinatie van streng katholicisme en repressieve ideeën over de gevaren van de vrouwelijke seksualiteit. Aan de reden van hun gedwongen verblijf in de kloosters van de Magdalener Orde ontleent Mullans film zijn boosheid. Niet subtiel, wel aangrijpend. (AW)

2 Spelletje

Sesam katapult

http://www.funny-games.biz/katapult.html

Katapult Flash is een wederom erg verslavend onlinespelletje waarbij je een skydiver zo ver mogelijk moet wegschieten door een virtuele katapult met spatietoets en pijltjes in te stellen. Eerst de spatietoets lang ingedrukt houden om de katapult op te spannen, daarna loslaten en nog eens ingedrukt houden om de hoek te bepalen. Tijdens de sprong kun je met de pijltjes fantasietjes uitvoeren (zoals een salto) en als je tijdens je sprong door een roze wolk vliegt, druk de pijltjestoets omhoog om een extra boost te krijgen. Op het einde van de sprong nog een keer spatie drukken om je parachute te openen en rustig te landen, anders stort je neer op de grond. Dit spelletje doet denken aan ‘smack the pingu’, eveneens een spelletje waarbij je iets (in dit geval een pinguïn) zo ver mogelijk door de lucht moet laten vliegen. (EB)

3 Boek

Het grootste lexicon van nutteloze feiten

Hein Meijers en Simon Rozendaal, adviesprijs 12,50 euro.

Zwarte baby’s worden een week eerder geboren dan blanke, Newton is gestorven als maagd en de krokodil kan zijn tong niet uitsteken. Nuttige feiten? Volgens wetenschapsjournalisten Meijers en Rozendaal niet, zij namen deze feitjes op in hun ultieme verzameling nuttelozen feiten: Het grootste lexicon van nutteloze feiten. Met een ondertitel als 2222 dingen die u al helemaal niet wilt weten is het de vraag of dit boekje een aanwinst is. Ja en nee. Sommige feiten zijn écht nutteloos, anderen (zoals: vrouwen zijn relatief slimmer dan mannen. 2,5 procent van hun lichaam wordt in beslag genomen door hersenen. Bij mannen is dat maar 2 procent) zorgen op zijn minst voor een leuke discussie. (LvdS)

Met bijdragen van Eline Bergmans, Leoni van de Schraaf en André Waardenburg