26? Wellicht zijn het er nog meer

In Canada wordt een varkensboer verdacht van een hele reeks moorden.

Vijf jaar nadat hij werd gepakt, begint nu eindelijk het proces.

De 26 vrouwen die vermoedelijk door Robert Pickton zijn vermoord. Boven vlnr: Andrea Borhaven, Andrea Joesbury, Angela Jardine, Brenda Wolfe, Cindy Feliks, Debra Jones, Diana Melnick, Diane Rock, Cara Ellis, Georgina Papin, Heather Chinnock, Heather Bottomley, Helen Hallmark, Inga Hall, Jacqueline McDonell, Jennifer Furminger, Kerry Koski, Marnie Frey, Mona Wilson, Patricia Johnson, Sarah de Vries, Sereena Abostway, Sherry Irving, Tanya Holyk, Tiffany Drew en Wendy Crawford. Foto Reuters The 26 women accused Canadian serial killer Robert "Willie" Pickton is charged with the murders of are shown in these undated photos. The victims are (top row L-R) Andrea Borhaven, Andrea Joesbury, Angela Jardine, Brenda Wolfe, Cindy Feliks, (2nd row L-R) Debra Jones, Diana Melnick, Diane Rock, Cara Ellis, Georgina Papin, (third row L-R) Heather Chinnock, Heather Bottomley, Helen Hallmark, Inga Hall, Jacqueline McDonell, (fourth row L-R) Jennifer Furminger, Kerry Koski, Marnie Frey, Mona Wilson, Patricia Johnson, Fifth Row L - R - Sarah de Vries, Sereena Abostway, Sherry Irving, Tanya Holyk, Tiffany Drew and Wendy Crawford. Arguments in the trial for six of the 26 murder charges filed against Pickton will start January 22, two weeks later than scheduled, and nearly five years after he was arrested in a case that is feared linked to the disappearance more than 60 women. REUTERS/Handout (CANADA)
De 26 vrouwen die vermoedelijk door Robert Pickton zijn vermoord. Boven vlnr: Andrea Borhaven, Andrea Joesbury, Angela Jardine, Brenda Wolfe, Cindy Feliks, Debra Jones, Diana Melnick, Diane Rock, Cara Ellis, Georgina Papin, Heather Chinnock, Heather Bottomley, Helen Hallmark, Inga Hall, Jacqueline McDonell, Jennifer Furminger, Kerry Koski, Marnie Frey, Mona Wilson, Patricia Johnson, Sarah de Vries, Sereena Abostway, Sherry Irving, Tanya Holyk, Tiffany Drew en Wendy Crawford. Foto Reuters The 26 women accused Canadian serial killer Robert "Willie" Pickton is charged with the murders of are shown in these undated photos. The victims are (top row L-R) Andrea Borhaven, Andrea Joesbury, Angela Jardine, Brenda Wolfe, Cindy Feliks, (2nd row L-R) Debra Jones, Diana Melnick, Diane Rock, Cara Ellis, Georgina Papin, (third row L-R) Heather Chinnock, Heather Bottomley, Helen Hallmark, Inga Hall, Jacqueline McDonell, (fourth row L-R) Jennifer Furminger, Kerry Koski, Marnie Frey, Mona Wilson, Patricia Johnson, Fifth Row L - R - Sarah de Vries, Sereena Abostway, Sherry Irving, Tanya Holyk, Tiffany Drew and Wendy Crawford. Arguments in the trial for six of the 26 murder charges filed against Pickton will start January 22, two weeks later than scheduled, and nearly five years after he was arrested in a case that is feared linked to the disappearance more than 60 women. REUTERS/Handout (CANADA) REUTERS

Ernie Crey heeft lang moeten wachten op een begin van gerechtigheid – en op een mogelijk antwoord op wat er is gebeurd met zijn jongere zus, Dawn. Ruim zes jaar geleden verdween Dawn, een prostituee uit de west-Canadese stad Vancouver, spoorloos. Haar naam werd toegevoegd aan een lijst van tientallen vermiste straatprostituees die al jarenlang een voor een verdwenen uit Downtown Eastside, een ruige buurt waar verslaafden drugs gebruiken in stegen en achter vuilniscontainers.

In februari 2002 arresteerde de Canadese politie in Port Coquitlam, een slaapstad ten oosten van Vancouver, de varkenshouder Robert William Pickton. Hij werd in verband gebracht met de verdwijning van Dawn en tientallen andere prostituees. Deze week begon nabij Vancouver een grootschalig proces tegen Pickton. De 57-jarige boer is officieel beschuldigd van moord op 26 vrouwen, maar staat in eerste instantie terecht voor moord op zes van hen: Sereena Abotsway (30 toen ze verdween), Marnie Frey (25), Andrea Joesbury (22), Georgina Papin (35), Mona Wilson (26) en Brenda Wolfe (30). Een tweede proces zal later beginnen.

Alle zes vrouwen werkten als prostituee op straat. Van hen werden stoffelijke resten gevonden toen forensische experts gedurende achttien maanden Picktons land en bouwvallige boerderij uitkamden Bij die speurtocht werden 200.000 bewijsstukken verzameld, van lichaamsdelen en vuurwapens tot minuscule stukjes menselijk bot.

Als Pickton schuldig wordt bevonden – hij heeft verklaard onschuldig te zijn – is hij de grootste seriemoordenaar uit de Canadese geschiedenis en een van de dodelijkste in Noord-Amerika. Hij zou levenslang krijgen. Een veroordeling zal echter niet snel volgen; verwacht wordt dat het gecompliceerde juryproces zeker een jaar gaat duren.

De zes zaken die de aanklagers voor het eerste proces hebben gekozen, bevatten volgens hen het sterkste bewijs. Niet alleen om aan te tonen dat stoffelijke resten van de slachtoffers op Picktons boerderij zijn beland, maar ook om aannemelijk te maken dat hij hen doodde. „Waar het om gaat is hoe ze het genetisch materiaal dat is gevonden, aan Pickton koppelen en aan niemand anders”, zegt John Lowman, een criminoloog aan de Simon Fraser University in Vancouver.

Het proces belooft gruwelijke details over Picktons vermeende misdaden naar buiten te brengen die tot dusverre geheim zijn gebleven. De aanklagers onthulden op de eerste dag van het proces dat van drie slachtoffers schedels, handen en voeten zijn aangetroffen in emmers in een vrieskist. In twee van de schedels, die door midden waren gezaagd, vond de politie schotwonden. Van twee andere vrouwen zouden kaak- en handbeenderen zijn gevonden in de varkensstal. Ook is een vuurwapen gevonden met daarop genetisch materiaal van een van de slachtoffers en dat van Pickton.

Cruciaal bewijsstuk wordt bovendien een bekentenis die Pickton zou hebben afgelegd tegenover een als celgenoot vermomde politieman. De varkensboer zou tegen hem hebben gepocht 49 vrouwen te hebben vermoord, en op zoek te zijn geweest naar een nieuw slachtoffer „om er een rond getal van te maken”. Een opname van het gesprek werd gisteren afgespeeld in de rechtszaal.

Ernie Crey, de broer van de vermoorde Dawn, kijkt met spanning aan tegen het proces, zegt hij. Voor hem kwam het nieuws dat hij vreesde in januari 2004. Genetisch materiaal van zijn zus was gevonden bij de grondige analyse van Picktons land. In het geval van Dawn was het DNA-materiaal echter niet genoeg om Pickton in staat van beschuldiging te stellen wegens haar moord.

Creys gevoelens zijn extra bitter omdat hij meent dat de dood van vele vrouwen voorkomen had kunnen worden als de politie eerder werk had gemaakt van de zaak. De verdwijningen liepen al halverwege de jaren negentig in het oog, maar de politie zou lange tijd weinig hebben gedaan omdat de vermisten ‘maar’ straathoeren waren.

Die gedachte wordt breed gedeeld. „De opstelling van de politie was een afspiegeling van onze maatschappelijke houding tegenover drugsverslaafde prostituees: ze kunnen ons niets schelen”, zegt criminoloog Lowman. „De manier waarop deze vrouwen worden behandeld alsof ze wegwerpbaar zijn is een nationale schande. Ze komen in de marges terecht, waar ze ten prooi vallen aan moordenaars.”

Crey hoopt dat het proces een aantal families gerechtigheid brengt. „Hoe moeilijk het bewijs ook is waar ze naar zullen moeten luisteren, ze zullen tenminste antwoorden krijgen”, besluit hij. „In het geval van Dawn zullen we het wellicht nooit weten, en daar word ik moedeloos van.”

Bekijk het proces op de Canadese televisie: http://cosmos.bcst.yahoo.com

    • Frank Kuin