1000 pingpongballen in Peking

Als geen ander weet ik hoe doordringend het geluid van een pingpongbal kan zijn. Maar hoe zal het geluid van duizend pingpongballen klinken? Nu heb ik heel wat meegemaakt in mijn tafeltenniscarrière maar 1000 pingpongballen heb ik nooit horen klinken. Nog een paar maanden wachten dan is het zover. Als onderdeel van het zesde sportfestival

Als geen ander weet ik hoe doordringend het geluid van een pingpongbal kan zijn. Maar hoe zal het geluid van duizend pingpongballen klinken?
Nu heb ik heel wat meegemaakt in mijn tafeltenniscarrière maar 1000 pingpongballen heb ik nooit horen klinken. Nog een paar maanden wachten dan is het zover. Als onderdeel van het zesde sportfestival en als opmaat voor de Olympische Spelen zal over het Tienanmenplein in Peking het simultane geluid van 1000 pingpongballen te horen zijn.
Dit zei een  functionaris van het hoofdstedelijk sportbureau van Peking, Sun Kanglin, maandag op de staatsradio.
Volgens een functionaris van het Tiananmen comité zou het het eerste niet-politieke evenement zijn dat plaats zal vinden op het plein sinds Mao Zedong op 1 oktober 1949 de Volksrepubliek China stichtte.
“ Een dergelijk evenement heeft nog nooit plaatsgevonden. Maar aangezien we nu tot de Olympische Spelen een heel bijzondere periode doormaken,maakt het evenement een kans,” zei de functionaris die zijn naam niet bekend wilde maken in China Daily.
Het plan ligt al op de planken en wacht dus op de laatst toestemming van het Tienanmen comité.
Om uiteindelijk uitverkoren te worden,dienen deelnemers kwalificatiewedstrijden te spelen in de verschillende districten. Een functionaris van het sportbureau van Peking meldde dat het toernooi onderdeel uitmaakt van een vijftiental sportevenementen die in de periode van 23 juni tot en met 23 juli gehouden zullen worden in Peking.
Tafeltennis is een van de meest populaire sporten in China. Sinds Rung Guotan in 1959 de eerste wereldtitel voor China in de wacht sleepte, haalde China in totaal 130 maal goud op een wereldkampioenschap.
De sport heeft ook politiek betekenis. In 1971 haalde China de banden met Amerika aan door het spelen van een vriendschappelijke pingpongwedstrijd in het kader van de pingpongdiplomatie.Tijdens de wereldkampioenschappen in de Japanse stad Nagoya kreeg de Amerikaanse ploeg onverwachts een uitnodiging van de Chinezen om naar Peking te komen. Vier dagen later vlogen President Nixon en minster van buitenlandse zaken Henry Kissinger over naar Peking om zich bij de Amerikaanse tafeltennisploeg te voegen. Negen Amerikaanse spelers, vier officials en twee van hun echtgenoten stapten over de brug in Hong Kong die toen de grens markeerde tussen de Engelse kolonie en het Chinese achterland.
Het was de eerste groep Amerikanen die sinds 1949 de Volksrepubliek binnenkwam.
Een dag na de wedstrijd in Peking kopte Time Magazine: “Het ping geluid is over de hele wereld te horen”.

    • Bettine Vriesekoop