Woede bij uitvaart journalist

Duizenden mensen kwamen vanmorgen naar Osmanbey om afscheid te nemen van de Turks-Armeense journalist Hrant Dink, die vrijdag werd vermoord.

„Natuurlijk is dit een treurige dag voor Turkije”, zei een studente archeologie terwijl ze haar hand door haar geverfde haar haalde. „Omdat ik archeologie studeer, weet ik dat er geen Armeniërs, Koerden of Turken in dit land zijn. Iedereen heeft een gemengde afkomst, wat [Turkse] nationalisten ook mogen zeggen.”

Alle mensen die vanochtend in Istanbul bij de begrafenis van Hrant Dink aanwezig waren, waren het daar ongetwijfeld mee eens. De ceremonie begon op de plek in de wijk Osmanbey, voor het gebouw van Dinks krant Agos, waar hij vrijdag werd vermoord. ‘Wij allen zijn Hrant’ stond er op spandoeken en posters.

Maar naast verdriet was er ook woede. Zo droeg een aantal deelnemers een bordje met daarop de tekst ‘moordenaar 301’. Dit was een directe verwijzing naar het beruchte artikel uit het Turkse Wetboek van Strafrecht dat belediging van de Turkse identiteit strafbaar stelt.

Omdat Dink, die er steeds op hamerde dat er een genocide onder Armeniërs heeft plaatsgehad, voortdurend werd aangeklaagd op basis van dat artikel werd hij een zeer bekende persoonlijkheid in Turkije – en daarmee een gemakkelijk doelwit voor nationalistische extremisten, zo zeggen liberalen. „Dit land is van oudsher een mozaïek van culturen geweest”, zei een man die zo’n bordje droeg. „Zij [extremistische nationalisten] willen van dit land een soort Irak maken waar alle gemeenschappen elkaar uitmoorden.”

Het meest dramatische moment van de ceremonie vanochtend was de toespraak van Dinks weduwe, Rakel. Terwijl helikopters overvlogen en speciale eenheden van de Turkse politie vanaf nabijliggende daken een oogje in het zeil hielden, dankte zij Jezus dat deze Hrant en haar had samengebracht.

Alsof Dink er nog was sprak zij hem toe met „mijn geliefde” en stond zij uitgebreid stil bij het geluk dat zij samen hadden gekend. En ze vroeg Turkije stil te staan bij de moord. „De moordenaar [van Dink] was ook ooit een baby”, zei ze. „Welke donkere machten kregen hem daarna in hun macht en maakten hem tot een moordenaar?” De politie ondervraagt zeven verdachten, onder wie de teenager Ogun Samast, die heeft bekend Dink te hebben vermoord. Een nationalistische extremist, Yasin Hayal, heeft volgens de politie bekend de jongen tot de moord te hebben aangezet.

De ceremonie bij Osmanbey eindigde met het loslaten van witte duiven door de familie vanaf een minibus, die pal voor de plek stond geparkeerd waar de moord plaatshad. Toen dat gebeurde, barstten de aanwezigen uit in een oorverdovend applaus. Daarna zette de stoet zich in beweging naar de Armeense Maria-Kerk in de wijk Kumkapi voor de uitvaartmis voor Dink. Voor de plechtigheid had de Turkse regering een delegatie uitgenodigd uit Armenië, hoewel beide landen geen officiële betrekkingen onderhouden.

    • Bernard Bouwman