Voetbalmakelaars verenigd

Nederlandse voetbalmakelaars met een officiële licentie gaan zich verenigen in de nieuwe belangenorganisatie Pro Agent. Door voor het eerst samen te werken met de Nederlandse voetbalbond KNVB, willen ze het werk van malafide makelaars moeilijker maken.

Pro Agent is een initiatief van bekende makelaars als Rob Jansen en Søren Lerby. Ze hebben het advocatenkantoor BrantjesVeerman in de arm genomen voor een betere begeleiding van de zaakwaarnemers. In maart zal de organisatie zich officieel presenteren.

De voetbalmakelaars spiegelen zich aan de NVM, de vereniging van huizenmakelaars, die een keurmerk afgeeft. „Als je de krachten bundelt, kun je proberen van de makelaarswereld een evenwichtige, transparante business te maken”, zegt Frank ter Huurne van het advocatenbureau.

Samen met de KNVB willen de makelaars een gedragscode opstellen, die deel moet gaan uitmaken van het bondsreglement. Op die manier vallen de makelaars voor het eerst onder het tuchtrecht van de voetbalbond en kan er worden opgetreden bij eventuele misstanden.

De spelersagenten met een licentie van de wereldvoetbalbond FIFA ergeren zich al jaren aan makelaars zonder een licentie, die met de hulp van advocaten toch zaken doen met voetbalclubs. Officieel mogen de clubs van de wereldvoetbalbond alleen samenwerken met gelicentieerde makelaars, maar een advocaat heeft geen licentie van de FIFA nodig. Door op het laatste moment voor een transfer een advocaat in te schakelen bij de ondertekening van het contract, wordt het reglement omzeild. „Dit veroorzaakt wanpraktijken”, meent Ter Huurne. Hij wil dat de KNVB hier een einde aan maakt.

Makelaars: pagina 11

    • Erik Oudshoorn