VN betalen Noord-Korea alleen met eigen munt

De ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties, UNDP, zal geen betalingen aan Noord-Korea meer doen in dollars of euro’s. Gevreesd wordt dat Pyongyang harde valuta wegsluist om zijn nucleaire programma te financieren.

Amerikaanse berichten over misbruik van financiële hulp in Noord-Korea zijn voor secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN aanleiding extern onderzoek te gelasten naar de uitgaven van alle VN-organisaties in de wereld.

Het vermoeden van Noord-Koreaans misbruik werd vrijdag verwoord door de Amerikaanse plaatsvervangende ambassadeur bij de VN, Mark Wallace. Zaterdag kondigde de tweede man bij het UNDP, Ad Melkert, aan dat vanaf 1 maart alle betalingen in de lokale munt, de won, zullen geschieden. Melkert ontkende dat de UNDP in strijd heeft gehandeld met de regels van de VN, zoals Wallace vrijdag had gezegd. Hij erkende wel dat de accountants van de UNDP eerder „veel punten van bezorgdheid” hadden aangestipt en dat er „zeer moeilijke onderwerpen” moeten worden aangepakt over de vraag hoe in een gesloten land als Noord-Korea zaken kunnen worden gedaan. De afgelopen tien jaar heeft de UNDP bijna 28 miljoen dollar overgemaakt naar Noord-Korea. Melkert zei ook dat de UNDP de won alleen kan aanschaffen via de Noord-Koreaanse centrale bank, wat betekent dat harde valuta het regime in Pyongyang kunnen blijven bereiken.

Juist vorige week werd vanuit Berlijn substantiële vooruitgang gemeld in onderhandelingen tussen de Amerikaanse gezant Christopher Hill en de Noord-Koreaanse diplomaat Kim Kye Gwan over beëindiging van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma in ruil voor economische hulp. Maar knelpunt vormen nog steeds de sancties die de VS in september 2005 troffen door Noord-Koreaanse rekeningen bij de Banco Delta Asia te blokkeren. Die bank was volgens de VS draaischijf in wapen- en drugshandel en witwaspraktijken. De sancties kwamen zo hard aan dat het regime een net gesloten akkoord over stopzetting van het nucleaire programma verscheurde en in oktober een kernproef nam.

Volgens VN-chef Ban is onafhankelijk onderzoek nodig naar de uitgaven van alle VN-organisaties, zoals het kinderfonds Unicef, het bevolkingsfonds UNFPA en het voedselprogramma WFP.