Verhagen en Bot in voor BZ

Binnen het CDA dreigt een gevecht te ontstaan om het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als het aan Ben Bot ligt, blijft hij in het nieuwe kabinet, waarover CDA, PvdA en ChristenUnie onderhandelen, minister van Buitenlandse Zaken. „Ik ben beschikbaar”, zei hij gisteren in Brussel na afloop van een bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

Dit betekent dat hij de strijd moet aangaan met partijgenoot Maxime Verhagen, tenminste wanneer het CDA wederom de post Buitenlandse Zaken krijgt toebedeeld. Verhagen die onder de vorige kabinetten Balkenende fractieleider van de CDA-fractie in de Tweede Kamer was, heeft namelijk openlijk te kennen gegeven dat ook hij graag minister van Buitenlandse Zaken wil worden.

Ruim voor de verkiezingen heeft Bot ook al eens gezegd een continuering van zijn ministerschap niet uit te sluiten. Dat hij dit nu herhaalt is opmerkelijk, nu Verhagen zich ook heeft gemeld. De 69-jarige Bot was van 1963 tot aan zijn pensionering in 2002 diplomaat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eind 2003 volgde hij Jaap de Hoop Scheffer op als minister van Buitenlandse Zaken die vertrok naar de NAVO.

De formatiebesprekingen gaan morgen naar verwachting door op het Catshuis in Den Haag. De onderhandelaars zouden in Den Haag willen blijven om hun fracties ‘bij de hand’ te hebben als er inhoudelijk stevig onderhandeld moet worden.