Van Nistelrooy bedankt voor Nederlands elftal

Bondscoach Marco van Basten, zijn assistent John van ’t Schip en aanvaller Ruud van Nistelrooy zijn in een persoonlijk gesprek niet nader tot elkaar gekomen. Daarop heeft Van Nistelrooy laten weten zich niet meer beschikbaar te stellen voor het Nederlands elftal.

Van Basten en Van ’t Schip spraken vrijdag met de spits van Real Madrid in de Spaanse hoofdstad. De afgelopen maanden was de relatie bekoeld geraakt, nadat Van Basten de aanvaller niet meer opriep voor het Nederlands elftal.

Tijdens het WK vorig jaar in Duitsland gold Van Nistelrooy aanvankelijk nog als aanvalsleider van Oranje. De voormalige PSV’er werd voor de achtste finale tegen Portugal gepasseerd. Van Basten gaf na het WK de voorkeur aan onder anderen Klaas Jan Huntelaar van Ajax. Van Nistelrooy uitte in de media kritiek op de werkwijze van de oud-voetballer van Ajax en AC Milan. De spits en de bondscoach kwamen na een telefoongesprek tot de conclusie dat de basis voor een goede samenwerking ontbrak.

Van Nistelrooy (30 jaar en goed voor 54 interlands) liet het nieuwe persoonlijke onderhoud met de bondscoach de afgelopen dagen op zich inwerken, maar heeft Van Basten gistermiddag laten weten dat er wat hem betreft nog steeds sprake is van onvoldoende vertrouwen. „Teleurstellend, want ik heb altijd graag voor het Nederlands elftal gespeeld en had dat ook willen blijven doen”, zegt de spits in een schriftelijke reactie.

Vreemd genoeg had Van Basten een ander gevoel aan het treffen met de doelpuntenmaker van Real Madrid overgehouden. „We hebben vrijdag een goed gesprek gehad in Madrid over de samenwerking in het afgelopen jaar, waarbij een aantal plooien is glad gestreken. Er was daarmee weer een basis gelegd voor een eventuele verdere samenwerking”, deelde Van Basten gisteren mee.

Van Basten heeft Van Nistelrooy wel verteld dat hij de Brabander geen vaste plaats in de selectie kon garanderen. „Er hebben zich het afgelopen jaar nadrukkelijk ook andere kandidaten gemeld voor de spitspositie. Daarom zal hij bereid moeten zijn de concurrentie aan te gaan. We kunnen hem op voorhand geen vaste plaats in de selectie garanderen”, lichtte Van Basten gisteren toe.

Dat standpunt bleef kennelijk voor Van Nistelrooy een te groot struikelblok om weer beschikbaar te zijn voor Oranje. „Ik heb niet zozeer gevraagd om een plaats in de selectie, maar zocht wel het gevoel dat ik daarvoor in aanmerking zou kunnen komen. Dat gevoel heb ik niet gekregen”, zegt de spits in de reactie. „Daarom ontbreken voor mij de voorwaarden om tot een goede prestatie te komen. Aan frustraties heeft niemand iets. Daarom is dit een zware, maar wel juiste beslissing.”

Meer nieuws over Oranje op:www.knvb.nl