Twee CDA`ers willen minister zijn van Buitenlandse Zaken

BRUSSEL. Binnen het CDA dreigt een gevecht te ontstaan om het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als het aan Ben Bot ligt, blijft hij ook in het nieuwe kabinet waarover CDA, PvdA en Christenunie momenteel onderhandelen, minister van Buitenlandse Zaken. ”Ik ben beschikbaar”, zei hij gisteren in Brussel na afloop van een bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Dit betekent dat, als het CDA wederom de post Buitenlandse Zaken krijgt toebedeeld, hij de strijd aan moet met partijgenoot en fractievoorzitter Maxime Verhagen. Die heeft namelijk openlijk te kennen gegeven dat ook hij graag minister van Buitenlandse Zaken wil worden. Bot wacht de formatie af. ”Ik laat het graag aan de hogere machten over”, zei hij gisteren. Ruim voor de verkiezingen heeft Bot ook wel eens gezegd een continuering van zijn ministerschap niet uit te sluiten. Dat hij dit in deze fase van de formatie herhaalt is echter opmerkelijk omdat Verhagen zich nu ook heeft gemeld.