Trombonist Jimmy Cheatham dood

Rotterdam, 22 jan. De Amerikaanse jazztrombonist en muziekleraar James (Jimmy) Cheatham is gisteren op 82-jarige leeftijd in zijn huis aan een hartaanval overleden. Cheatham, die bekend werd in de periode dat hij met pianist Duke Ellington en vibrafonist Lionel Hampton speelde, richtte in de jaren tachtig met zijn vrouw Jeannie Cheatham de Sweet Baby Blues Band op. Voor hun debuutalbum Sweet Baby Blues kregen ze in 1985 de Franse Grand Prix du Disque uitgereikt. Cheatham, die in 1924 werd geboren in Birmingham (Alabama) diende gedurende de Tweede Wereldoorlog in het Amerikaanse leger waar hij speelde in de 173ste Army Ground Force Band. Daar werkte hij samen met veteranen als de saxofonist Lester `Prez` Young en de drummer Chico Hamilton die later in het orkest van Count Basie zijn gaan spelen. Vanaf 1971 gaf Cheatham les aan het Bennington College in Vermont. Ook schreef hij muziek voor televisiezender ABC en voor een aantal Broadwayshows. Volgens zijn vrouw stierf Cheatham ”als een koning.”