Topman vertrekt na problemen bij Gap

De bestuursvoorzitter van Gap vertrekt na twee jaar van tegenvallende verkopen bij de Amerikaanse keten van kledingwinkels. Sinds zijn aantreden vier jaar geleden wist Paul Pressler de financiën van de onderneming met 3.100 winkels en 150.000 werknemers op orde te krijgen, maar raakte de onderneming klanten kwijt door tegenvallende en volgens kenners ongeïnspireerde ontwerpen.

De verkoopcijfers zijn in 22 van de laatste 24 maanden teruggelopen. Pressler heeft de laatste vijf maanden drie winstwaarschuwingen op rij afgegeven. Gap maakt volgens verwachting later deze maand een winst van circa 300 miljoen dollar (230,3 miljoen euro) bekend.

Volgens een verklaring van het bedrijf is het besluit over zijn vertrek met „wederzijdse instemming” van de bestuurder en Gap genomen. Pressler krijgt een vertrekpremie van 14 miljoen dollar.

De zoon van Donald Fisher, die de keten in 1969 in San Francisco oprichtte als verkooppunt voor spijkerbroeken en langspeelplaten, neemt tijdelijk Presslers post over. Robert Fisher was al voorzitter van de raad van commissarissen. Hij haalde Pressler in 2002 van Disney naar Gap. De familie Fisher bezit 35 procent van het bedrijf.

Eerder deze maand werd bekend dat Gap zakenbank Goldman Sachs heeft ingehuurd om „strategische alternatieven” te onderzoeken, wat waarschijnlijk neerkomt op het zoeken van een koper voor het concern.

Gap is met name bekend van de casual vrijetijdskleding van het gelijknamige merk. Daarnaast heeft de keten duurdere winkels onder het merk Banana Republic en goedkope kleding voor het hele gezin bij Old Navy. Gap heeft geen vestigingen in Nederland. Twee jaar geleden verkocht het bedrijf de Duitse winkels aan H&M.

Pressler werd sinds zijn begin bij Gap verweten te weinig ervaring in de detailhandel te hebben. De voormalige topman van klusketen Home Depot, Robert Nardelli, kreeg hetzelfde verwijt. Hij moest eerder deze maand vertrekken.