Televisie Voorkeur

De realityserie Aanpakken en wegwezen portretteert de 25-jarige Chaim Fetter uit Eindhoven die zijn IT-onderneming en Mercedes verkocht om op het Indonesische eiland Lombok een kindertehuis voor 18 verwaarloosde jongens en meisjes op te zetten. Tijdens een vakantie op het eiland werd hij geconfronteerd met het onmenselijke leven van vele straatkinderen. Op dit moment werkt hij hard aan de bouw van een splinternieuw kindertehuis (foto) met een school en medische kliniek. Ned.2, 22.50-23.35u. Mark van Luyk Kindertehuis op Lombok
De realityserie Aanpakken en wegwezen portretteert de 25-jarige Chaim Fetter uit Eindhoven die zijn IT-onderneming en Mercedes verkocht om op het Indonesische eiland Lombok een kindertehuis voor 18 verwaarloosde jongens en meisjes op te zetten. Tijdens een vakantie op het eiland werd hij geconfronteerd met het onmenselijke leven van vele straatkinderen. Op dit moment werkt hij hard aan de bouw van een splinternieuw kindertehuis (foto) met een school en medische kliniek. Ned.2, 22.50-23.35u. Mark van Luyk Kindertehuis op Lombok

actualiteiten

Een vandaag. Reportage over kinderarbeid in Boliviaanse mijnen. Officieel moeten kinderen zestien jaar oud zijn om in de mijnen te werken. Maar in Bolivia werken ruim vierduizend minderjarige kinderen in de mijnen. De gemiddelde levensverwachting van een mijnwerker is 39 jaar. Ook in de zilvermijn in Cerro Rico. Ned.1, 18.20-18.50u.

Koppen. Reportage over het Gentse ziekenhuis Sint Lucas dat overspoeld wordt met patiënten die van ver komen omdat zij onmiddellijk geholpen willen worden. Verder een portret van de Belgische tennisster Kim Clijsters en een reportage over de 7-jarige Viktor die geen pijn voelt. België 1, 21.15-21.45u.

Nova. Onder meer een verslag van de begrafenis in Istanbul van de 53-jarige Armeens-Turkse journalist Hrant Dink die doodgeschoten werd door een 17-jarige jongen. Ned.2, 22.15-22.50u.

Habets in Oost-Europa. Naar aanleiding van het overlijden, afgelopen zaterdag, van oud-verslaggeefster van TROS Aktua en Twee Vandaag Yvonne Habets (58) een herhaling van een van haar favoriete documentaires, Habets in Oost-Europa. De laatste jaren maakte ze voor de TROS series over Nederlanders die in het buitenland wonen. Ned.2, 0.00-0.35u.

State of the Union. Rechtstreekse uitzending van de jaarlijkse rede van president George W. Bush voor de leden van het Amerikaanse Congres (het Huis van Afgevaardigden en de Senaat) over de positie van het land. CNN, 3.00-4.00u. & herhaling morgen, 11.00-12.00u.

Documentaire

Getting away with murder. De Britse moeder Ann Ming in gevecht met het Britse gerecht, om de moordenaar van haar alsnog dochter veroordeeld te krijgen. Julie Hogg verdween spoorloos in 1990. Drie maanden later vond zij het lichaam van haar dochter achter een wand in de badkamer van haar huis. De verdenking viel op Billy Dunlop, maar die werd vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. Later bekende hij toch, maar een nieuw proces was niet mogelijk door de Britse wetgeving. België 2 (Canvas), 20.50-21.40u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gasten zijn Ellen ten Damme die een tour langs Duitse theaters gaat maken met Von Kopf bis Fuss. En presentator Prem Radakishun over zijn honderdste aflevering vanavond van zijn minderhedenprogramma Premtime. Ned.3, 19.30-20.25u.

Het elfde uur. Gesprek met SP-leider Jan Marijnissen over de formatie en over zijn oppositieplannen. Verder Toos Heemskerk van de hulpverleningsorganisatie Scharlaken Koord over de gelegaliseerde Amsterdamse prostitutie, geldstromen en veiligheid. Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. Schaatscoach Gianni Romme vertelt over de successen van ‘zijn’ schaatsster Anni Friesinger en advocate Britta Böhler over haar wens om voor GroenLinks in de Eerste Kamer te gaan zitten. Verder Kees Prins over zijn tour de chant Op weg naar huis die hij samen met Paul de Munnik en JP den Tex in de theaters speelt. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Keuringsdienst van waarde. Vierde aflevering in de serie van Teun van de Keuken als Tony Chocolonely, handelaar in slaafvrije chocolade. Vanavond over de vraag hoe slaafvrij zijn eigen reep eigenlijk is. Ned.3, 20.25-20.55u.

Bill Oddie back in the USA: Florida. Programma waarin Bill Oddie samen met John Cleese en Tim Brooke-Taylor door de VS trekt. Bill en z’n makkers peddelen door een moeras dat wemelt van de alligators. BBC2, 20.30-21.00u.

Dr. Alice Roberts: Don’t die young. Aflevering in een serie over de werking van het menselijk lichaam. De kettingrokende Lisa is aanwezig wanneer de 56-jarige Christine Aughton, die een kankergezwel op haar long heeft, de tumor laat verwijderen. BBC2, 21.00-21.30u.

Man’s work: Brandweerman – Edmonton, Canada. In deze vierde aflevering uit een 14-delige serie probeert de 35-jarige Ashley Hames brandweerman te worden. Ned.3, 22.00-22.30u.

Wild Caribbean: Reefs and wrecks. De wateren bij de Kaaimaneilanden zitten vol koraalriffen en voor de kust van Belize liggen koraaleilanden, ook wel atollen genoemd, en bevindt zich het op één na grootste barrièrerif ter wereld. BBC2, 22.00-23.00u.

Genius of the Vikings: Victims of success. Tweehonderd jaar nadat ze het wereldtoneel bestormden hadden de Vikingen Engeland bezet, het Byzantijnse rijk aangevallen en stonden ze op het punt Noord-Amerika te koloniseren. Hoe konden ze zo’n enorm imperium opbouwen? National Geographic, 0.00-1.00u.

sport

De wedstrijden. Voorbeschouwing en vanaf 20.45 uur rechtstreeks verslag van AZ tegen MVV in de vierde ronde van de KNVB-beker. Na deze wedstrijd een samenvatting van Willem II-De Graafschap. Tien, 20.30-23.10u.