Televisie Film van de dag

The American President. Deze film van Rob Reiner (When Harry met Sally) lonkt door z’n optimisme over het politieke spel naar het werk van Frank Capra (Mr. Smith goes to Washington). Michael Douglas speelt Andy Shepherd als een ‘gewone’ man die toevallig ook president is. Zijn personage is duidelijk gemodelleerd naar president Clinton, maar dan zonder first lady. Hij is een weduwnaar die verliefd wordt op de liberale milieulobbyiste Annette Bening. Hierdoor ontstaan problemen, zeker als blijkt dat Bening in haar verleden iets heeft gedaan waar het Amerikaanse volk nogal over struikelt. Het verhaaltje bewandelt hoofdzakelijk platgetreden paden, maar de goede cast en het intelligente script trekken het geheel ver boven het gemiddelde. De bijrollen zijn prima bezet, met Martin Sheen als vaderlijke chef-staf van het Witte Huis en Michael J. Fox als hyperactieve adviseur.(Rob Reiner, 1995, VS), BBC 1, 0.35-2.20u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg