Stakers in Guinée eisen aftreden Conté

De onrust neemt toe in het West-Afrikaanse land Guinée, waar demonstranten roepen om het aftreden van president Lansana Conté (72). Ten minste 17 mensen zijn gisteren gedood in confrontaties met de politie in de hoofdstad Conakry en andere plaatsen in het land. Meer dan honderd gewonden werden binnengebracht bij het Donka-ziekenhuis in Conakry. Vakbondsleiders zijn gearresteerd.

Het openbare leven ligt stil door een algemene staking die bijna twee weken geleden begon. In het hele land vinden protestdemonstraties plaats. Gisteren demonstreerden circa 30.000 mensen voor het parlementsgebouw, leuzen scanderend als „genoeg” en „tot ziens Conté”. De vakbonden en oppositie die hebben opgeroepen tot de staking eisen het aftreden van de president die sinds 1984 aan de macht is. Ze verwijten hem mismanagement van de economie en een grillig beleid. In 2001 zorgde Conté er met een wetgevend referendum voor dat hij levenslang president zou blijven.

Directe aanleiding voor de staking was het persoonlijk ingrijpen van de president bij een rechtszaak tegen twee mannen die van corruptie werden beschuldigd. Corruptiewaakhond Transparency International kroonde het West-Afrikaanse land Guinée onlangs tot ‘meest corrupte land van Afrika’.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon en hoofd van de Afrikaanse Unie Alpha Oumar Konare hebben opgeroepen tot overleg.

(AFP, AP, BBC).