Roma-zigeuners weer verjaagd

Roma-zigeuners weer verjaagd Villeurbanne. Een kind speelt in de Franse stad Villeurbanne, op een terrein waar 500 Roemeense Roma (zigeuners) zich gevestigd hebben. De zigeuners mogen vanaf vandaag niet meer op deze plek wonen. Roma is een nomadisch volk en oorspronkelijk afkomstig uit India. Tegenwoordig trekken ze veel op de Balkan en in de Karpaten rond. In Nederland wonen officieel minder dan duizend Roma-zigeuners. Maar illegaal kunnen meer Roma in Nederland verblijven. Geliefd zijn de zigeuners nooit geweest. In een ver verleden werden ze ingezet als slaven en recenter werden ze vervolgd door de nazi’s. Volgens online encyclopedie Wikipedia zijn naar schatting 400.000 Roma in de Tweede Wereldoorlog vermoord. Tegenwoordig zijn Roma ook niet populair. In Roemenië vindt 61 procent dat Roma het land te schande maken en bij de nieuwe rechts-nationalistische fractie in het Europees Parlement zit één Bulgaar namens de anti-Roma en anti-Turkse partij Ataka. In Nederland kwamen de Roma in 2003 in opspraak toen officier van justitie M. van Elsdingen zei dat de hele Roma-gemeenschap in Nederland is bezig met het plegen van misdrijven en dat criminaliteit binnen de gemeenschap normaal wordt gevonden. Van Elsdingen bood later zijn excuses aan voor zijn uitspraken, maar werd uiteindelijk niet vervolgd voor zijn opmerkingen. Foto AFP/Jean-Philippe Ksiazek POUR ILLUSTRER LE PAPIER "AU CAMPEMENT DE VILLEURBANNE, L'ATTENTE INQUIETE DES ROMS ROUMAINS". Un enfant joue sur un vieux canapé, le 20 janvier 2007, dans un campement de Villeurbanne occupé par quelque 500 Roms roumains, sur un terrain qu'ils n'ont le droit d'occuper que jusqu'au 23 janvier. AFP PHOTO JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
Roma-zigeuners weer verjaagd Villeurbanne. Een kind speelt in de Franse stad Villeurbanne, op een terrein waar 500 Roemeense Roma (zigeuners) zich gevestigd hebben. De zigeuners mogen vanaf vandaag niet meer op deze plek wonen. Roma is een nomadisch volk en oorspronkelijk afkomstig uit India. Tegenwoordig trekken ze veel op de Balkan en in de Karpaten rond. In Nederland wonen officieel minder dan duizend Roma-zigeuners. Maar illegaal kunnen meer Roma in Nederland verblijven. Geliefd zijn de zigeuners nooit geweest. In een ver verleden werden ze ingezet als slaven en recenter werden ze vervolgd door de nazi’s. Volgens online encyclopedie Wikipedia zijn naar schatting 400.000 Roma in de Tweede Wereldoorlog vermoord. Tegenwoordig zijn Roma ook niet populair. In Roemenië vindt 61 procent dat Roma het land te schande maken en bij de nieuwe rechts-nationalistische fractie in het Europees Parlement zit één Bulgaar namens de anti-Roma en anti-Turkse partij Ataka. In Nederland kwamen de Roma in 2003 in opspraak toen officier van justitie M. van Elsdingen zei dat de hele Roma-gemeenschap in Nederland is bezig met het plegen van misdrijven en dat criminaliteit binnen de gemeenschap normaal wordt gevonden. Van Elsdingen bood later zijn excuses aan voor zijn uitspraken, maar werd uiteindelijk niet vervolgd voor zijn opmerkingen. Foto AFP/Jean-Philippe Ksiazek POUR ILLUSTRER LE PAPIER "AU CAMPEMENT DE VILLEURBANNE, L'ATTENTE INQUIETE DES ROMS ROUMAINS". Un enfant joue sur un vieux canapé, le 20 janvier 2007, dans un campement de Villeurbanne occupé par quelque 500 Roms roumains, sur un terrain qu'ils n'ont le droit d'occuper que jusqu'au 23 janvier. AFP PHOTO JEAN-PHILIPPE KSIAZEK AFP

Een kind speelt in de Franse stad Villeurbanne, op een terrein waar 500 Roemeense Roma (zigeuners) zich gevestigd hebben. De zigeuners mogen vanaf vandaag niet meer op deze plek wonen.

Roma is een nomadisch volk en oorspronkelijk afkomstig uit India. Tegenwoordig trekken ze veel op de Balkan en in de Karpaten rond. In Nederland wonen officieel minder dan duizend Roma-zigeuners. Maar illegaal kunnen meer Roma in Nederland verblijven.

Geliefd zijn de zigeuners nooit geweest. In een ver verleden werden ze ingezet als slaven en recenter werden ze vervolgd door de nazi’s. Volgens online encyclopedie Wikipedia zijn naar schatting 400.000 Roma in de Tweede Wereldoorlog vermoord.

Tegenwoordig zijn Roma ook niet populair. In Roemenië vindt 61 procent dat Roma het land te schande maken en bij de nieuwe rechts-nationalistische fractie in het Europees Parlement zit één Bulgaar namens de anti-Roma en anti-Turkse partij Ataka.

In Nederland kwamen de Roma in 2003 in opspraak toen officier van justitie M. van Elsdingen zei dat de hele Roma-gemeenschap in Nederland is bezig met het plegen van misdrijven en dat criminaliteit binnen de gemeenschap normaal wordt gevonden. Van Elsdingen bood later zijn excuses aan voor zijn uitspraken, maar werd uiteindelijk niet vervolgd voor zijn opmerkingen.