Roeken troosten hun partner

Ruziënde roeken zoeken na afloop troost bij hun partner. Na een conflict delen man en vrouw roek, die elkaar levenslang trouw zijn, wat voedsel, fatsoeneren elkaars veren of pakken liefdevol elkaars snavel. Ze lijken wel te kussen.

Britse psychologen en diergedragsdeskundigen hebben dit gedrag in een kleine onderzoekskolonie van tien roeken op film vastgelegd. Een analyse hiervan hebben ze gisteren gepresenteerd in het vakblad Current Biology. Zulk gedrag, het steun zoeken bij derden na een conflict, was wel bekend van primaten, maar was nog nooit gezien bij vogels .

In de kolonie roeken was het vaak hommeles. Opvallend was dat de conflicten nooit optraden binnen een paar, maar altijd met ‘vreemden’. Na een conflict zochten partners elkaar op en begonnen aanhalig te doen.

Een aantal jaar geleden voorspelden primatologen dat zulk aanhankelijk gedrag met derden na een conflict zich vooral zou voordoen tussen individuen die een waardevolle sociale relatie met elkaar hebben. Dat gaat bij roeken duidelijk op. De goede relatie met de partner heeft voordelen bij de broedzorg en de verdediging van het territorium en het nest. De levenslange, harmonieuze relatie is ook van belang voor de kans op een gezond en omvangrijk nageslacht.