Renner Pereiro vals beschuldigd

De Spaanse wielrenner Oscar Pereiro, de nummer twee uit de Tour de France van vorig jaar, is ten onrechte beschuldigd van doping, maar heeft dat door een lakse houding zelf in de hand gewerkt. Daardoor heeft hij de wielersport in diskrediet gebracht. Dat heeft Pat McQuaid als voorzitter van de internationale wielerunie (UCI) in een brief aan Pereiro laten weten.

Vorige week meldde de Franse krant Le Monde dat Pereiro tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk twee keer positief had getest op het gebruik van het verboden middel salbutamol, na afloop van de veertiende en de zestiende etappe. Hij liet in een reactie weten dat er sprake moest zijn van een misverstand, omdat hij beschikte over een medisch attest om salbutamol te gebruiken tegen astma. „Ik ben geen bedrieger”, zei Pereiro voor de Spaanse radio, „er is een grote fout gemaakt.” UCI-voorzitter McQuaid onderstreepte dat Pereiro het Franse antidopingbureau AFLD eerder had moeten laten weten dat hij officiële toestemming had om salbutamol te gebruiken.

Het nieuws dat Pereiro positief had getest was pikant, omdat hij tot winnaar van de Tour de France kan worden uitgeroepen als Tourwinnaar Floyd Landis zijn dopingzaak verliest. De Amerikaan testte tijdens de Tour positief; enkele dagen na de Ronde van Frankrijk van 2006 werd bekend dat bij de kopman van de ploeg van het Zwitserse Phonak een te hoge verhouding epitestosteron-testeron in het lichaam was aangetroffen.

Landis, die als gevolg van de affaire door de inmiddels gestopte ploeg Phonak werd ontslagen, probeert de beschuldigingen van doping te weerleggen via een procedure bij het Amerikaanse antidopingbureau Usada.

Als Landis de zaak verliest, is het de bedoeling dat Pereiro als winnaar van de Tour wordt uitgeroepen. Omdat er geen schot zit in de zaak-Landis, is de kans groot dat er voor het begin van de Tourstart op 7 juli in Londen nog steeds geen duidelijkheid is over de winnaar van de editie 2006.