Raffles blijft De Vlieger achtervolgen

Erik de Vlieger is weer in het nieuws. Al twee jaar probeert de Amsterdamse ondernemer de associatie met Endstra en Holleeder van zich af te schudden. Maar de associatie blijft.

Erik de Vlieger kon alles en durfde alles. Naaimachinefabriek kopen in Tsjechië? Geen probleem. Het familiekapitaal investeren in Nederlands vastgoed? Doen we. Een failliet luchtvaartbedrijf opkopen in Frankrijk? De Vlieger biedt mee. Wil krantenuitgever PCM Het Parool verkopen? Een uitgeverij kan er ook nog wel bij.

Alles wat Erik de Vlieger aanraakte veranderde in goud. In 2004 was het familiebedrijf Imca uitgegroeid tot een conglomeraat met een een naaimachinebedrijf, een luchtvaartbedrijf, een multimediale uitgeverij met huis-aan- huisbladen, tijdschriften en een radiostation, een scheepswerf en uiteraard een vastgoedtak.

Voor vastgoed interesseerde De Vlieger zich eigenlijk niet meer. De afgunst, het geroddel en het gedraai in het Amsterdamse wereldje waren hem tegen gaan staan. Bakstenen liet hij over aan zijn personeel. Inspirator De Vlieger had zijn oog inmiddels laten vallen op de politiek. Hij wilde een politieke partij beginnen en zich kandidaat stellen voor burgemeester van Amsterdam.

Die verkiezingen kwamen er niet. Maar als ze er wel waren gekomen, had De Vlieger zeker niet meegedaan. Begin 2005 werd Erik de Vlieger gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij bedreiging en afpersing. Hij zou de eigenaar van het Amsterdamse cafe Raffles hebben bedreigd toen deze niet mee wilde werken aan de verkoop van Raffles.

Misschien nog wel opmerkelijker dan de mogelijke betrokkenheid van De Vlieger bij deze zaak, waren zijn zakenpartners: onderwereldbankier Willem Endstra en Heinekenontvoerder Willem Holleeder. Waren de verhalen over de betrokkenheid van De Vlieger bij dubieuze transacties in het vastgoed dan toch waar?

De Vlieger ontkent dat met klem. Met de in 2004 in maffiastijl geliquideerde Endstra heeft hij in het verleden zaken gedaan, net zoals iedereen in Amsterdam die een beetje actief was in het vastgoed. Maar De Vlieger had afscheid genomen van Endstra toen duidelijk werd dat hij zaken deed met de Amsterdamse onderwereld. Maar Holleeder? Nee, daar had De Vlieger altijd afstand van gehouden.

Uit het onderzoek naar de Raffles-zaak bleek echter het tegendeel. De Vlieger deed wel degelijk zaken met een bedrijf dat volgens justitie eigendom is van Willem Holleeder. En Raffles-eigenaar Fernandez verklaarde dat hij De Vlieger ooit op een terras heeft zien zitten in de aanwezigheid van niemand anders dan Holleeder.

Misschien nog wel belastender is de verklaring van een voormalig financieel medewerker van De Vliegers bedrijf Imca. Die verklaarde tegenover justitie dat De Vlieger hem op de zaak vertelde hoe hij in 2003 midden in de nacht door Holleeder zou zijn gewaarschuwd voor een bedreiging van hem en zijn familie. De Vlieger zou zijn woning aan het Vondelpark meteen hebben verlaten.

De Vlieger ontkent het verhaal tot op heden in alle toonaarden. Willem Holleeder is nooit aan zijn deur geweest, aldus De Vlieger, die ook ontkent dat hij is afgeperst. Desondanks werd in december vorig jaar de Israeliër Itzhak M. tot acht jaar cel veroordeeld voor de afpersing van De Vlieger.

De ondernemer zou vier miljoen gulden hebben betaald, nadat M. hem had meegenomen in de kofferbak van een auto. Daarbij kreeg De Vlieger een pistool op zijn hoofd. Het verhaal over die vier miljoen gulden klopt volgens De Vlieger wel, maar dat zou niets met afpersing te maken gehad. Het was naar eigen zeggen een afkoopsom voor een mislukte vastgoeddeal. De Amsterdamse rechtbank hechtte geen geloof aan de ontkenning van De Vlieger.

Het Amsterdamse parket van het Openbaar Ministerie ziet in datzelfde vonnis aanleiding om De Vlieger zelf ook te vervolgen. Het afpersingsslachtoffer De Vlieger heeft zich volgens justitie ook zelf schuldig gemaakt aan afpersing en bedreiging. Nadat hij door de Israëliër M. was afgeperst, huurde hij de man zelf in om anderen onder druk te zetten, zo stelt justitie. De Vlieger is nu terug in het milieu waarhij zo nadrukkelijk afstand van probeerde te nemen: de Amsterdamse vastgoedwereld van Willem Endstra en Willem Holleeder.

    • Jan Meeus
    • Tom Kreling