Pompoenravioli met salieboter

Voor ongeveer 40 stuks:Vulling:1.250 gram pompoen125 gram amarettikoekjes4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaasrasp van een citroenzout, peper en nootmuskaatPasta:300 gram bloem3 eierenolijfolie extra vergineSaus:125 gram boter10 - 12 blaadjes salie

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Laat daarin de pompoen met schil in een ingevette ovenschaal 50 tot 60 minuten garen. Verwijder de schil en de pitten. Pureer het vruchtvlees en laat de massa uitlekken in een zeef. Amarettikoekjes zijn te koop in (Italiaanse) delicatessenzaken. Verkruimel ze en roer de stukjes met de kaas en de citroenrasp door de puree. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.

Doe de bloem met wat zout in een kom. Giet de losgeklopte eieren in een kuiltje in het bloem. Roer de bloem beetje bij beetje door de eieren. Schenk er zo nodig 1 tot 3 eetlepels water bij. Maak een bal van het deeg en kneed die 10 minuten op een met bloem bestoven ondergrond. Dat gaat zo: duw het deeg met de muis van de hand vooruit, vouw het op, duw het weer weg, enzovoort. Laat het geknede deeg 15 tot 30 minuten rusten en verdeel het dan in tien gelijke stukken.

Zet de pastamachine op stand 2, strooi bloem over de opening en haal alle stukken door de machine. Herhaal dit achtereenvolgens op stand 4 en 6. Zorg er steeds voor dat werkblad, machine en pasta licht bestoven zijn met bloem. Resultaat: tien lange vellen pasta. Snijd uit elk vel vierkantjes van ongeveer 10 centimeter breed. Schep vulling op één helft van elk vierkantje; laat de randen vrij. Vouw de andere helft over de vulling en druk de naden rondom met een vork vast. Leg de ravioli op een met bloem bestoven doek en dek ze af met een tweede doek.

Breng een grote pan met veel water en een beetje olijfolie en zout aan de kook en kook hierin de ravioli, eventueel in porties, in 2 tot 3 minuten gaar. Doe de boter en de salie in een pannetje op laag vuur en laat de boter smelten. Serveer de pasta met de boter.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: courgette waaier